SYR v obchode nekupujem: Robím ho z kyslej smotany a mlieka len za 30 minúty!

Vezmite liter a pol mlieka a pohár kyslej smotany a vyrobte si lahodný syr za 30 minút!
[mashshare]

Už vás neberú vodnaté syry bez chuti kupované v obchode?

 

 

Lahodný domáci syr si môžete vyrobiť už za pol hodiny.

Pri príprave tohto syra nebudete potrebovať žiadne komplikované suroviny – postačí vám 1,5 litra mlieka a pohár kyslej smotany.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nenáročný recept na dokonalý domáci syr z youtube kanála Аппетитная Кухня.

Domáci syr z kyslej smotany a mlieka – bez syridla

Chcete si pripraviť chutný a domáci syr, ktorý si môžete vychutnať na raňajkách, v šalátoch alebo na chlebíku? Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako si vyrobiť vlastný syr z len niekoľkých ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne doma.

 

 

Domáci syr je čerstvý a chutí úplne inak ako ten kupovaný. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.

Môžete si vyrobiť syr s rôznou intenzitou chuti a konzistencie. A v neposlednom rade viete presne, z akých surovín je váš syr vyrobený.

Na syr bez syridla potrebujeme:

1,5 l mlieka (použili sme plnotučné s 3,5% tuku)

1 ČL soli

230 g 20% kyslej smotany

3-4 vajcia

Voliteľné:

Bylinky podľa chuti

Koreniny podľa chuti

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ a premiešame.

 

 

Hrniec preložíme na sporák a zohrejeme na strednej teplote.

Do misky rozbijeme vajcia a pridáme smotanu.

Metličkou vyšľaháme do hladka.

 

 

Keď mlieko začne vrieť, pridáme vajíčkovú zmes.

Počkáme, kým mlieko nezačne opäť vrieť.

Znížime teplotu a za občasného miešania varíme 5-7 minút.

 

Vypneme sporák, do misky vložíme sitko a vystelieme gázou.

Potom nalejeme mliečnu zmes.

 

 

Keď srvátka stečie, opatrne nadvihneme gázu a preložíme do samostatnej čistej misky.

Potom syrovú zmes v gáze zaťažíme a počkáme, kým stečie všetka srvátka.

Celý tento proces trvá asi dve hodiny. Môžeme servírovať

Tipy:

Bylinky: Do syra môžete pridať nasekané bylinky, ako je kôpor, pažítka alebo bazalka.

Korenie: Pre pikantnejší chuťový zážitok môžete pridať trochu mletého čierneho korenia alebo papriky.

Použitie: Domáci syr môžete použiť do šalátov, na chlieb, alebo ho jednoducho vychutnať s čerstvým pečivom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes