Už vás neberú vodnaté syry bez chuti kupované v obchode?
Lahodný domáci syr si môžete vyrobiť už za pol hodiny.
Pri príprave tohto syra nebudete potrebovať žiadne komplikované suroviny – postačí vám 1,5 litra mlieka a pohár kyslej smotany.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nenáročný recept na dokonalý domáci syr z youtube kanála Аппетитная Кухня.
Domáci syr z kyslej smotany a mlieka – bez syridla
Chcete si pripraviť chutný a domáci syr, ktorý si môžete vychutnať na raňajkách, v šalátoch alebo na chlebíku? Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako si vyrobiť vlastný syr z len niekoľkých ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne doma.
Domáci syr je čerstvý a chutí úplne inak ako ten kupovaný. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.
Môžete si vyrobiť syr s rôznou intenzitou chuti a konzistencie. A v neposlednom rade viete presne, z akých surovín je váš syr vyrobený.
Na syr bez syridla potrebujeme:
1,5 l mlieka (použili sme plnotučné s 3,5% tuku)
1 ČL soli
230 g 20% kyslej smotany
3-4 vajcia
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Koreniny podľa chuti
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ a premiešame.
Hrniec preložíme na sporák a zohrejeme na strednej teplote.
Do misky rozbijeme vajcia a pridáme smotanu.
Metličkou vyšľaháme do hladka.
Keď mlieko začne vrieť, pridáme vajíčkovú zmes.
Počkáme, kým mlieko nezačne opäť vrieť.
Znížime teplotu a za občasného miešania varíme 5-7 minút.
Vypneme sporák, do misky vložíme sitko a vystelieme gázou.
Potom nalejeme mliečnu zmes.
Keď srvátka stečie, opatrne nadvihneme gázu a preložíme do samostatnej čistej misky.
Potom syrovú zmes v gáze zaťažíme a počkáme, kým stečie všetka srvátka.
Celý tento proces trvá asi dve hodiny. Môžeme servírovať
Tipy:
Bylinky: Do syra môžete pridať nasekané bylinky, ako je kôpor, pažítka alebo bazalka.
Korenie: Pre pikantnejší chuťový zážitok môžete pridať trochu mletého čierneho korenia alebo papriky.
Použitie: Domáci syr môžete použiť do šalátov, na chlieb, alebo ho jednoducho vychutnať s čerstvým pečivom.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: