Výborný slivkový koláčik zo šľahačkového cesta jemného ako pavučinka.
Recept od babičky Zdenky.
Ak sa už teraz tešíte na úrodu domácich sliviek, uložte si tento recept.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Koláčik je naozaj jednoduchý na prípravu a veľmi, veľmi chutný.
Potrebujeme:
Na zmiešané cesto:
400 g polohrubej múky
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia (veľkosť M)
150 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 ml olej
1/2 bal. prášku do pečiva
Mlieko (ak je cesto príliš husté)
Ďalej:
Slivky prepolené
Voliteľné – drobenka:
Hladká múka
Maslo
Práškový cukor
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame v miske:
miešame pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača.
Vznikne nám hladké a jemné cesto bez hruhiek.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Cesto jednoducho rovnomerne navrstvíme na vysypaný plech.
Teraz si pripravíme ovocie:
slivky umyjeme a rozpolíme.
Zvavíme jadierka
Na cesto uložíme polovice sliviek.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.
Ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie.
Koláčik môžeme po upečení jednoducho posypať práškovým cukrom.
Prípravne môžeme dať piecť s drobenkou.
Máte radi drobenku? Skúste aj túto verziu!
Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes.
Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.
autor: Ľubka