Vynikajúce cesto na palacinky, na ktoré nedám dopustiť. Už som skúsila veľa receptov, ale vždy bolo buď veľmi husté, alebo sa palacinky trhali a nedali dobre piecť.
S týmto receptom sú perfektné – tenučké, jemné a absolútne fantastické.
Základným kameňom úspechu je obyčajná minerálka – treba ju pridať do cesta v tom správnom pomere s mliekom, aby vám vzniklo jedno fantasticky jemné a lahodné cesto, doslova ako pavučinka.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čo dokáže perlivá minerálka s cestom na palacnky?
Nadýchanosť:
Oxid uhličitý v perlivej minerálke reaguje s múkou a kypriacim práškom a vytvára bublinky, ktoré cesto nadýchajú a robia ho ľahším. Vďaka tomu budú vaše palacinky nadýchané a jemné.
Chuť:
Perlivá minerálka dodáva palacinkám jemnú slanú chuť, ktorá ich odlišuje od palaciniek vyrobených s obyčajnou vodou.
Štruktúra:
Perlivá minerálka môže pomôcť zabrániť tvorbe hrudiek v ceste. Vďaka tomu budú vaše palacinky hladké a jemné.
Farba:
Perlivá minerálka môže palacinkám dodať mierne zlatohnedú farbu.
Tipy:
Použite studenú perlivú minerálku. Teplá minerálka stratí oxid uhličitý a nebude mať rovnaký efekt.
Nepoužívajte príliš veľa perlivej minerálky.
Ak cesto bude príliš tekuté, pridajte trochu múky.
Palacinky z perlivej minerálky pečte na miernom ohni, aby sa mali čas prepiecť aj vo vnútri.
Na najjemnejšie palacinky potrebujeme:
300 ml perlivá minerálka
200 ml mlieko
soľ – štipka
1 PL oleja
2 ks vajcia
250 g hladká múka
Cukor podľa chuti – ja nepridávam
Alternatívy na servírovanie:
Džem
Lekvár
Ochutený tvaroh
Nutella
Šľahačka
Mascarpone
Roztopená čokoláda
Čerstvé ovocie
Postup:
Najprv dáme do misky vajcia, vodu, soľ a mlieko.
Nakoniec pridáme aj olej. Vymiešame mixérom.
Postupne pridávame múku za stáleho miešania.
Vymiešame jednotnú hmotu bez hrudiek.
Nezabudnite si múku pred prípravou preosiať.
Cesto necháme pred prípravou odležať asi 20 minút, mám skúsenosť, že palacinky sú vtedy najlepšie.
Na panvicu dáme pár kvapiek oleja.
Naberačkou dávkujeme cesto.
Pečieme z oboch strán dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)