Objavil sa biely povlak na čokoláde, ktorú máte doma už dlho?
Pýtate sa, čo to znamená a či vôbec môžete jesť takúto čokoládu?
Všetko sa o chvíľu dozviete.
Portál pysznosci objasnil, ako to s takouto čokoládou je.
Často sa stáva, že si uskladníme viac čokolády, ako zjeme.
Hoci si mnohí ľudia zvyčajne kupujú čokoládu priebežne, sú aj takí, ktorí musia mať vždy doma zásoby.
Už sa vám určite stalo, že ste po dlhom čase otvorili čokoládu a našli ste na nej biely povlak.
Ak sa bojíte, či nie je pokazená, čítajte ďalej.
Čo znamená biely povlak na čokoláde?
Ako sa ukázalo, biely povlak na čokoláde nie je nič nebezpečné , takže takú čokoládu môžete pokojne zjesť.
Celá situácia súvisí so spôsobom skladovania čokolády a vzniká buď v dôsledku teplotných zmien alebo vysokej vlhkosti.
Cukrár a čokolatier vysvetlil, ako sa vyrába čokoláda.
Jeho slová ukazujú, že výroba čokolády zahŕňa proces temperovania.
Vďaka tomu sa čokoláda zahreje a ochladí, aby získala patričnú tvrdosť a lesk.
Podľa jeho slov je čokoláda podrobená takémuto procesu bez akýchkoľvek škvŕn.
Tuk a cukor
Za povlak na čokoláde môžu byť zodpovedné dva faktory: tuk a cukor.
Ako sa líšia?
V prvom prípade ide o zmenu teploty alebo nesprávny spôsob skladovania čokolády.
Vplyvom vysokej teploty sa tuk v čokoláde začne topiť.
Keď sa ochladí, zmení sa na biely povlak.
Cukrová vrstva zase súvisí so zmenami vlhkosti.
Potom sa kryštály cukru rozpustia a na povrchu čokolády sa vytvorí biely povlak.
Tento jav môže nastať, keď čokoláda vychladne.
Rozlíšiť dôvod povlaku len podľa vzhľadu, môže byť náročná úloha.
Môžete si však urobiť rýchly test.
Ak je povlak na čokoláde hladký na dotyk, pravdepodobne ide o mastný povlak.
Na druhej strane, ak je takáto vrstva hrubá, pravdepodobne ide o cukrovú polevu.
Ako skladovať čokoládu?
Skladovať ju v chladničke či mrazničke nie je podľa cukrára práve najlepší nápad.
Prečo?
No tu ide o vysokú vlhkosť, ktorá môže poškodiť štruktúru čokolády.
Čokoládu je najlepšie skladovať pri izbovej teplote.
Okrem toho je dobré, ak nemá prístup k silnému svetlu, horúcemu vzduchu, vysokej vlhkosti alebo silným zápachom, ktoré môžu tiež nepriaznivo ovplyvniť chuť čokolády.
A tomu sa určite chcete vyhnúť.
Veľa šťastia!