Všetci na to zabudli a pritom je to lepšie, ako Cola: Môžete to ľahko pripraviť v pohári!

Zdravšie ako Cola a rovnako osviežujúce!

Takzvaný vidiecky pomarančový nápoj sa konečne dostáva do priazne.

 

 

V ére obľuby koly a iných sladkých sýtených nápojov ide o zdravšiu alternatívu, ktorú si ochotne vyberú deti aj dospelí.

Zdravé alternatíva Coly s výbornou chuťou

Pozrite sa, aké sú jeho účinky na naše telo.  Portál newsy.gotujmy radí, ako si ho môžete pripraviť doma sami!

Je svetlohnedej farby a jeho chuť je jedinečnou kombináciou sladkej, kyslej a slanej.

Vyrába sa od nepamäti, meria sa na storočia. A snáď každý mal možnosť aspoň raz v živote vyskúšať túto pochúťku.

Jeho základom je chlieb, droždie a cukor.

 

 

Ako kvas ovplyvňuje telo?

Nebolo by prehnané povedať, že kvass, čiže vidiecka oranžáda, je asi najzdravšou možnosťou spomedzi sýtených nápojov.

Uhasí smäd, hydratuje a má zdraviu prospešné vlastnosti.

 

 

Ukazuje sa, že tento typ nápoja obsahuje cenné vitamíny a prvky pre telo, ako je vitamín C a E a vitamíny skupiny B, ako aj zinok, mangán a selén.

Kvas je skutočným prínosom pre imunitný a tráviaci systém.

Obnovuje črevnú bakteriálnu flóru, pomáha pri plynatosti, prekyslení, hnačke a zápche.

 

 

Pomáha znižovať tzv zlý cholesterol a tiež zvyšuje metabolizmus.

Čo znamená, že je to váš spojenec v boji o dokonalú postavu.

História kvasu

Zatiaľ čo história koly má niečo vyše 100 rokov, počiatky kvasu siahajú oveľa ďalej.

 

 

Prvá historická zmienka o tomto dosť nezvyčajnom nápoji bola zaznamenaná v staroruskej kronike Nestora z 12. storočia, teda pred viac ako 800 rokmi.

Podľa záznamov z tejto kroniky sa kvas a med mali rozdávať Kyjevčanom pri príležitosti krstu Vladimíra, vládcu Ruska, ktorý do týchto krajín priniesol kresťanstvo.

A takto pomaly postupovala história kvasu až sa dostala do 20. a 21. storočia.

Tento nápoj je stále mimoriadne populárny v pravoslávnom svete a širšie vo svete bývalého Sovietskeho zväzu.

Pred vojnou sa pil aj na Slovensku, no postupom času začal ustupovať iným sladkým nápojom, ktoré zaplavili trh.

 

 

Kvas momentálne zažíva ďalšiu vlnu obľuby.

Druhú mladosť mu dáva móda zdravšieho stravovania.

Vďaka tomu ho aj dnes kúpite vo väčších supermarketoch a obchodoch.

Ďalšou možnosťou je pripraviť si kvas doma.

 

 

Recept na takzvanú vidiecku oranžádu v domácej verzii nájdete nižšie.

Recept na domáci kvas

Ingrediencie:

30 dkg celozrnného chleba

 

 

2,5 litra vody

0,5 šálky cukru alebo pravého medu

25 dkg droždia

 

 

voliteľné: hrsť hrozienok

Spôsob prípravy:

V hrnci prevarte vodu a predhrejte rúru.

 

 

Chlieb nakrájame na kocky a vložíme do rúry.

Pečieme do zlatista.

Vychladnutý chlieb vložte do misky a zalejte teplou vodou (ktorú ste predtým uvarili).

 

 

Odstavte asi na 3 hodiny.

Vo vlažnej vode rozpustite droždie a cukor.

 

 

Pridajte do rozmočeného chleba a vody.

Premiešame a necháme ďalších 24 hodín stáť.

Po uplynutí tejto doby zmes preceďte a nalejte do sterilizovaných pohárov alebo fliaš tak, aby zaberala ¾ ich výšky.

Do každého vhoďte niekoľko hrozienok.

 

 

Uzavreté fľaše nechajte 3 dni odležať na chladnom mieste (stojace môžu explodovať).

Takto pripravený kvas sa môže skladovať v chladničke až mesiac.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie