Mnohým ľuďom tento nápoj nechutí.
Ale keď zistíte, aký je zdravý, budete ho piť aj každý deň.
Srvátka sa odpradávna používa ako ľudový liek.
Ako uvádza portál zdravljeipriroda, môže vám pomôcť zbaviť sa rôznych chorôb a neduhov.
Dlho sa verilo, že nórske ženy vďačia za svoju dokonalú pleť práve tomuto nápoju.
Zloženie a vlastnosti srvátky
Srvátka je vhodná pre všetky vekové kategórie.
Jej zloženie je podobné materskému mlieku, preto ju možno použiť ako náhradu mlieka pre dojčatá.
Táto tekutina obsahuje menej ako 1% bielkovín a viac ako 93% vody.
Obsahuje draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok, meď, kobalt, mangán, molybdén, ako aj množstvo cenných enzýmov a aminokyselín.
100 gramov srvátky obsahuje len 26 kalórií, preto sa odporúča ľuďom, ktorí si dávajú pozor na svoj jedálniček.
Najzdravší nápoj na prečistenie pečene
Čistá pečeň je kľúčom k dobrému zdraviu a srvátka je silný detoxikátor.
Pomáha pri cirhóze a umožňuje dlhší a kvalitnejší život.
Okrem toho sa srvátka používa proti chronickej únave, strese, obezite, vysokom krvnom tlaku, zníženej imunite, žalúdočným problémom, kandide atď.
Ako silný antioxidant pomáha srvátka aj pri problémoch so štítnou žľazou, pretrvávajúcich zápaloch a Parkinsonovej chorobe.
Športovci ju často využívajú na lepšiu výdrž a dámy na zhadzovanie nadbytočných kilogramov.
Je plná elektrolytov, hydratuje telo a dodáva energiu.
Odporúča sa kozia srvátka, ale dobrá je aj kravská.
Okrem pitia možno srvátku použiť aj na starostlivosť o pleť a vlasy, pri príprave pečiva, dezertov a smoothies atď.
Na začiatok sa neodporúča užívať viac ako 1,5 dl srvátky trikrát denne, ale v priebehu času je možné túto dávku zvýšiť až na 1 l denne.
Srvátku dostanete kúpiť aj v sušenom stave.
Veľa zdravia!