Ochutnali ste už levanduľový džem alebo levanduľové želé (tak ho voláme my doma)?
Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám levanduľa rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať.
Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť a vôňu tejto rastlinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Levanduľový džem pre zdravie:
Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou, migrénou, nespavosťou, alebo pocitom ťažoby po výdatnom obede, dajte si lyžičku tohto džemu.
Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.
Navyše, jeho vôňa upokojuje a pomáha sústredeniu. :-)
Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.
Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú aj zapálené hrdlo.
Dokonalé palacinky
Ochutnali ste už levanduľové palacinky, koláčiky, alebo chlieb?
Je to výborná, aj keď veľmi netradičná pochúťka, ktorá ulahodí a úžasná je aj ako krásny darček pre vašich milovaných.
Výhody levanduľového džemu:
-pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
-odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
-priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
-podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
-prospieva činnosti čriev,
-upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním,
-zlepšuje sústredenie,
-úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.
Ako pripraviť levanduľový džem?
Potrebujeme:
Potrebujeme asi na 6 x 2dl pohárikov, používame hrnček s objemom 230 ml:
3 a pol hrnčeka vody,
2 hrnčeky čerstvých levanduľových kvetov,
½ hrnčeka šťavy z čerstvo vytlačených citrónov a 1 limetky,
1 balenie prírodného pektínu 20 – 25 g,
4 hrnčeky cukru
Postup:
Vodu dáme do hrnca, privedieme do varu, zalejeme ňou kvety levandule.
Necháme odstáť asi 30 minút.
Precedíme, pridáme citrónovú šťavu.
Pripravíme si pektín a šľahaciu varešku.
Za stáleho rýchleho miešania pektín prisýpame do tekutiny tak, aby sa z neho neurobili hrčky.
Hrniec preložíme na silný plameň, necháme zovrieť a za stáleho miešania pridáme cukor.
Varíme asi 6 minút.
Plníme do ešte horúcich, vysterilizovaných pohárov.
Zatvoríme a na 10 minút otočíme hore dnom.
Ak radšej zaváraniny sterilizujete, môžete 15 minút sterilizovať aj levanduľovú marmeládu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)