Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania: Pripravená je hneď, chutí fantasticky a vydrží dlho!

Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.
[mashshare]

Čalamáda je vynikajúcou pestrou prílohou k pečeným či vyprážaným dobrotám a v našej rodine si bez nej nevieme predstaviť žiaden nedeľný obed.

 

 

Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.

Čalamádu milujú už celé generácie

Čalamáda, lahodná zmes nakladanej zeleniny, má bohatú históriu, ktorá siaha až do čias Rakúsko-Uhorska. Jej pôvod sa spája s maďarskou komunitou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pôvodný recept obsahoval červenú kapustu, mrkvu, cibuľu a horčičné semienka, no postupom času sa do čalamády začali pridávať aj ďalšie druhy zeleniny, ako paprika, rajčiny, uhorky, či dokonca ovocie. Tradične sa čalamáda pripravovala v lete, kedy bolo dostatok čerstvej zeleniny.

 

 

Zelenina sa najprv sparila a osolila, potom sa naložila do sklenených pohárov s kyslom alebo sladkokyslým nálevom. Čalamáda sa tak stala skvelým spôsobom, ako uchovať úrodu na zimu a obohatiť jedálny lístok o chutnú a zdravú prílohu.

V priebehu 20. storočia sa čalamáda stala populárnou aj mimo maďarskej komunity a dnes ju už nájdeme takmer v každom kúte Slovenska.

Receptúry sa rôznia od regiónu k regiónu a od rodiny k rodine, no základné princípy zostávajú rovnaké: čerstvá zelenina, kvalitný nálev a štipka trpezlivosti.

Bohatá na vitamíny a živiny

 

 

Okrem skvelej chuti má čalamáda aj mnoho zdravotných benefitov. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, podporuje trávenie a posilňuje imunitu.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vody je ideálna aj pre tých, ktorí sa snažia o zdravší životný štýl.

Čalamáda sa dnes bežne konzumuje ako príloha k mäsovým jedlám, k pečenému zemiakom, chlebu, či syrom.

Môže sa pridávať do šalátov, sendvičov, či dokonca do omáčok. Je to všestranná pochúťka, ktorá si podmaní chuťové poháriky gurmánov aj nenáročných jedákov.

Na čalamádu bez zavárania potrebujeme:

 

 

2 kg hlávkovej kapusty

1 kg šalátovej uhorky

500 g cibule

1 kg papriky (pre väčšiu pestrosť použite papriku rôznych farieb)

500 g čerstvej mrkvy

5-6 ks feferónov (do každého pohára 1 ks) – voliteľné

1 lyžicu celého čierneho korenia

70 g soli

300 ml octu

400 g kryštálového cukru

4 ks bobkového listu

1 lyžičku kyseliny citrónovej

1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného) – ak nemáte, dá sa robiť aj s Dekom

Postup:

Najskôr si pripravíme zeleninu. Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky (ideálne pomocou krájača na uhorky).

 

 

Mrkvu očistíme a nakrájame rovnako, ako uhorky.

Cibuľu očistíme a nakrájame natenko.

Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance.

Nakoniec nakrájame aj papriku – odstránime jadro a nakrájame na tenšie rezance.

V miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén.

 

 

Všetku zeleninu zmiešame a pridáme aj sypkú zmes korenia a soli.

Nakoniec pridáme ocot a všetko premiešame rukami. Necháme odpočívať 6-7 hodín.

Zeleninovú zmes potom vtlačíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie až po okraj, potom do každého pohára dolejeme šťavu zo zeleniny a poháre dobre uzavrieme.

Do každého pohára môžete vložiť 1 ks feferónky, ak máte radi pikantnejšiu čalamádu.

 

 

 

Čalamádu odložíme a necháme niekoľko týždňov odpočívať.

Po 4-6 týždňoch je čalamáda pripravená na konzumáciu.

To je všetko, domáca čalamáda je pripravená.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes