Tento nápoj robí zázraky.
Nielenže priaznivo vplýva na zdravie, ale je aj veľmi jednoduchý na prípravu.
Ajran chráni pred aterosklerózou a mozgovou príhodou, ale dokáže ešte oveľa viac.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu pysznosci.
Niet divu, že ho používa stále viac ľudí, pretože je skvelou prevenciou pred rôznymi chorobami.
Ajran pochádza z Blízkeho východu a práve tam si získal najväčšiu popularitu.
Postupom času bol predstavený obyvateľom Európy, ktorí si jeho jedinečnú chuť zamilovali.
Ukazuje sa však, že to nie je jeho jediná výhoda.
Nápoj má mnoho zdravotných vlastností vrátane ochrany pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Nižšie je uvedený veľmi jednoduchý recept.
Aké vlastnosti má ajran?
Chuť je mierne kyslá alebo slaná.
Je dokonalým doplnkom k mastným a ťažko stráviteľným jedlám.
Najlepšie je piť v horúcich dňoch, keďže dobre chladí.
Okrem chuti má aj zaujímavé zdravotné vlastnosti.
Obsahuje vitamín A, D a vitamíny B.
Navyše je zdrojom živých bakteriálnych kultúr, vápnika, sodíka a bielkovín.
Ajran uhasí váš smäd a stabilizuje hladinu elektrolytov.
Vďaka nemu posilníme imunitu organizmu.
Nápoj urýchľuje peristaltiku čriev, zlepšuje trávenie a chráni pred hnačkou a zápchou.
Znižuje tiež vysoký krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu.
Vďaka tomu chráni pred aterosklerózou a inými kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Zabraňuje osteoporóze.
Má málo kalórií, takže ho môžu (a dokonca by mali) konzumovať ľudia, ktorí chcú schudnúť navyše.
Ako si vyrobiť domáci Ajran?
Ingrediencie:
400 ml gréckeho jogurtu
2 poháre minerálnej vody
Postup:
Najprv nalejte obe ingrediencie do misky mixéra alebo do vysokej nádoby.
Dôkladne ich vymixujte.
Na vrchu by sa mala vytvoriť pena.
To je znamenie, že Ajran je pripravený a môžete ho vypiť.
Jeho chuť môžete vylepšiť lístkom mäty alebo limetkovou šťavou.
Sú ľudia, ktorí pridávajú trochu soli, pretože milujú slanú chuť.
V skutočnosti si však môžeme vylepšiť chuť rôznymi spôsobmi.
Všetko závisí od toho, čo sa nám páči a aké vlastnosti chceme dosiahnuť.
Veľa zdravia!