Krehké taštičky z kyslej smotany: Cesto len z 3 prísad – nekysnú a hotové sú hneď!

Vynikajúce a hlavne rýchle taštičky z tvarohového cesta. 
[mashshare]

Vynikajúce a hlavne rýchle taštičky zo smotanového cesta.

 

 

Hľadáte jednoduchý recept na chutné pečivo, ktoré zvládnete aj bez kysnutia? Krehké taštičky z kyslej smotany sú ideálnou voľbou!

Pripravujú sa z pár dostupných surovín a hotové sú raz-dva.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Môžete ich plniť sladkou aj slanou náplňou podľa chuti a vďaka svojej krehkej štruktúre a lahodnej chuti si ich zamiluje celá rodina.

Pripraviť si môžete aj vlastné variácie plniek – fantázii sa medze nekladú! Vyskúšajte napríklad makovú, orechovú, lekvárovú, jablkovú, kapustovú, syrovú, či akúkoľvek inú plnku, ktorá vám zachutí.

Potrebujeme:

 

 

450 g hladkej múky

1 téglik kyslej smotany (200g)

250 g zmäknutého masla

Ďalej potrebujeme:

1/2 lyžičky soli

náplň podľa chuti (tvaroh, lekvár, džem)

Postup:

Na pracovnej doske spracujeme hladké cesto z masla, smotany, múky a 1/2 lyžičky soli.

Podsypeme hladkou múkou a vyvaľkáme cca na hrúbku 0,5 cm.

 

 

Rozdelíme na štvorce, do stredu každého z nich dáme lyžicu plnky.

Ja som zvolila marmeládu – marmelády dávajte radšej menej, aby pri pečení moc nevytekala – ak máte marmeládu príliš riedku, môžete ju zahustiť rozdrvenými piškótami.

Protiľahlé cípy dôkladne pritlačíme k sebe (môžeme zabezpečiť špáradlom).

Uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme 25 minút na 180 stupňov.

 

 

Ešte horúce pokvapkáme roztopeným maslom a rumom, aby pekne voňali, ale nie je to nutné, budú vám určite chutiť aj tak.

Hotové a vychladnuté šatôčky poprášime práškovým cukrom.

Plnky do krehkých taštičiek z kyslej smotany

Krehké taštičky z kyslej smotany sú samy o sebe chutné a vďaka neutrálnej chuti cesta sa dajú plniť rôznymi sladkými aj slanými plnkami. Tu je pár tipov na inšpiráciu:

Sladké plnky

Klasická tvarohová: Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkom. Môžeme pridať aj hrozienka, sušené ovocie, orechy alebo kôru z citróna.

 

 

Maková: Mák zalejeme vriacou vodou a necháme ho napučať. Potom ho scedíme a zmiešame s cukrom, mliekom, maslom a vajíčkom.

Orechová: Orechy (vlašské, lieskové, mandle) pomelieme a zmiešame s cukrom, mliekom, maslom a vajíčkom. Môžeme pridať aj rum alebo kakao.

Lekvárová: Použijeme akýkoľvek obľúbený lekvár. Pre bohatšiu chuť môžeme lekvár zmiešať s tvarohom alebo mascarpone.

Jablková: Jablká nastrúhame a podusíme na masle s cukrom a škoricou. Potom ich zmiešame s hrozienkami a orechmi.

 

 

Slané plnky

Bryndzová: Bryndzu rozmiešame s kyslou smotanou a pažítkou. Môžeme pridať aj cesnak alebo sušené paradajky.

Kapustová: Kapustu nakrájame nadrobno a udusíme na cibuli s rascou. Potom ju zmiešame s vajíčkom a strúhaným syrom.

Syrová: Tvaroh zmiešame s nastrúhaným syrom (eidam, gouda), vajíčkom a pažítkou.

Zemiaková: Uvarené zemiaky rozpučíme a zmiešame s opraženou cibuľou, slaninou a petržlenovou vňaťou.

Šunková: Šunku nakrájame na malé kocky a zmiešame s vajíčkom, smotanou a syrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes