Vynikajúce a hlavne rýchle taštičky zo smotanového cesta.
Hľadáte jednoduchý recept na chutné pečivo, ktoré zvládnete aj bez kysnutia? Krehké taštičky z kyslej smotany sú ideálnou voľbou!
Pripravujú sa z pár dostupných surovín a hotové sú raz-dva.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Môžete ich plniť sladkou aj slanou náplňou podľa chuti a vďaka svojej krehkej štruktúre a lahodnej chuti si ich zamiluje celá rodina.
Pripraviť si môžete aj vlastné variácie plniek – fantázii sa medze nekladú! Vyskúšajte napríklad makovú, orechovú, lekvárovú, jablkovú, kapustovú, syrovú, či akúkoľvek inú plnku, ktorá vám zachutí.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
1 téglik kyslej smotany (200g)
250 g zmäknutého masla
Ďalej potrebujeme:
1/2 lyžičky soli
náplň podľa chuti (tvaroh, lekvár, džem)
Postup:
Na pracovnej doske spracujeme hladké cesto z masla, smotany, múky a 1/2 lyžičky soli.
Podsypeme hladkou múkou a vyvaľkáme cca na hrúbku 0,5 cm.
Rozdelíme na štvorce, do stredu každého z nich dáme lyžicu plnky.
Ja som zvolila marmeládu – marmelády dávajte radšej menej, aby pri pečení moc nevytekala – ak máte marmeládu príliš riedku, môžete ju zahustiť rozdrvenými piškótami.
Protiľahlé cípy dôkladne pritlačíme k sebe (môžeme zabezpečiť špáradlom).
Uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme 25 minút na 180 stupňov.
Ešte horúce pokvapkáme roztopeným maslom a rumom, aby pekne voňali, ale nie je to nutné, budú vám určite chutiť aj tak.
Hotové a vychladnuté šatôčky poprášime práškovým cukrom.
Plnky do krehkých taštičiek z kyslej smotany
Krehké taštičky z kyslej smotany sú samy o sebe chutné a vďaka neutrálnej chuti cesta sa dajú plniť rôznymi sladkými aj slanými plnkami. Tu je pár tipov na inšpiráciu:
Sladké plnky
Klasická tvarohová: Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkom. Môžeme pridať aj hrozienka, sušené ovocie, orechy alebo kôru z citróna.
Maková: Mák zalejeme vriacou vodou a necháme ho napučať. Potom ho scedíme a zmiešame s cukrom, mliekom, maslom a vajíčkom.
Orechová: Orechy (vlašské, lieskové, mandle) pomelieme a zmiešame s cukrom, mliekom, maslom a vajíčkom. Môžeme pridať aj rum alebo kakao.
Lekvárová: Použijeme akýkoľvek obľúbený lekvár. Pre bohatšiu chuť môžeme lekvár zmiešať s tvarohom alebo mascarpone.
Jablková: Jablká nastrúhame a podusíme na masle s cukrom a škoricou. Potom ich zmiešame s hrozienkami a orechmi.
Slané plnky
Bryndzová: Bryndzu rozmiešame s kyslou smotanou a pažítkou. Môžeme pridať aj cesnak alebo sušené paradajky.
Kapustová: Kapustu nakrájame nadrobno a udusíme na cibuli s rascou. Potom ju zmiešame s vajíčkom a strúhaným syrom.
Syrová: Tvaroh zmiešame s nastrúhaným syrom (eidam, gouda), vajíčkom a pažítkou.
Zemiaková: Uvarené zemiaky rozpučíme a zmiešame s opraženou cibuľou, slaninou a petržlenovou vňaťou.
Šunková: Šunku nakrájame na malé kocky a zmiešame s vajíčkom, smotanou a syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)