Tento džem je naozaj vynikajúci.
Žiadne želírovacie prípravky na jeho prípravu nepotrebujete.
Zato je však ohromne chutný a navyše aj zdravší ako ten z obchodu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kto skúsi vychytávku s jeho pečením v rúre, už ho určite nebude robiť inak..
Ja robím džem aj s rebarborou, ale môžete robiť len čistý jahodový, je to na vás.
Jahodový džem z rúry (základný recept)
Potrebujeme:
1 kg jahôd
250 gramov cukru (ak sú jahody sladké, dajte aj menej, niekto robí úplne bez)
1 PL citrónovej šťavy
2 PL rumu
trošku vanilky
Postup:
Množstvo cukru v tomto záleží aj od toho, aké sladké je ovocie.
Takto si môžete pripraviť aj marhuľový, prípadne malinový alebo lekvár z iného ovocia.
Je jasné, že kyselkavé plody bývajú kyslejšie, preto cukor pridávame.
Ak budete robiť z väčšieho množstva, len zvýšte pomer ostatných surovín.
Jahody si očistíme.
Necháme usušiť na papierovej utierke.
Rozložíme ich na plech a zalejeme citrónovou šťavou.
Premiešame a dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov.
Pečieme 20 minút.
Potom jahody vyberieme a ak chceme, pridávame cukor.
Pečieme pri rovnakej teplote ešte 15 minút.
Jahody nemiešame.
Následne jahody vyberieme, zalejeme rumom, pridáme vanilku a opäť nemiešame a dáme zapiecť ešte na 10 minút.
Odporúčame nezapínať ventilátor, aby sa jahody nespiekli.
Ešte horúci džem navrstvíme do pohárov a poriadne uzavrieme.
Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na tmavom mieste.
Jahodový pečený džem s rebarborou
Potrebujeme:
1,5 kg očistenej rebarbory
1 kg jahôd
0,7 kg klasického kryštálového alebo trstinového cukru
vanilkový lusk.
Postup:
Rebarboru zbavíme veľkých listov a stonky ošúpeme.
Nakrájame na 1,5 cm široké kúsky a tie nasypeme do väčšieho plechu na pečenie.
Jahody umyjeme, nakrájame na polovicu, posypeme cukrom, pridáme vanilkový lusk (ak nemáme môžeme nahradiť vanilkovým cukrom).
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 35 minút.
Počas pečenia 3x premiešame.
Potom zmes na plechu rozlačíme a ešte horúcu plníme do pohárov. zatvorime, obrátime hore dnom a necháme úplne vychladnúť.