Zemiaky samé o sebe nie sú potravinou, ktorú si treba odopierať kvôli štíhlej línie. Práve naopak, obsahujú síce množstvo sacharidov, ale tie sú pre naše telo nevyhnutné, sú významným zdrojom energie a zdravé telo ich dokáže rýchlo zužitkovať bez toho, aby sa ukladali vo forme tukových vankúšikov. V skutočnosti však nie sú problémom zemiaky samotné, ale spôsob, akým ich pripravujeme, ako aj to, čo k nim pridávame. Vyprážanie a kombinácia s omáčkami dokáže ich kalorickú hodnotu niekoľkonásobne nafúknuť. To býva aj častým problémom klasických zemiakových placiek vyprážaných na oleji. Prinášame vám perfektný tip, ako ich pripraviť tak, aby boli ľahko stráviteľné a pritom fantasticky chutné!
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
25 g rozpusteného masla
120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
10 g nadrobno nasekanej pažítky
2 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 strúčiky cesnaku
1 lyžičku oregana
Soľ a čierne mleté korenie
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.
Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.
Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: youtube/leckerschmecker