Ste milovníkom slaniny?
Ak si bez tejto potraviny neviete predstaviť svoj jedálniček, naučte sa tento geniálny nápad.
Na jeho prípravu potrebujete obyčajné plátky slaninky a papier na pečenie.
Tento jednoduchý recept vás zaručene ohúri.
Delikatesa z obyčajnej slaniny
Slanina má veľa verných fanúšikov.
Gurmáni ju pridávajú do praženice, omelety, cestovín a iných jedál.
Tento druh mäsového výrobku ponúka veľké množstvo kulinárskych možností. Môžete ju napríklad opiecť na panvici alebo v rúre.
Môžete ju jesť aj ako surovú prílohu k chlebu alebo šalátom.
Slanina výborne chutí aj grilovaná, napríklad na špízoch a obľúbená je aj v domácich hamburgeroch.
Každý milovník tohto mäsa má svoj obľúbený spôsob využitia v kuchyni. .
Táto jednoduchá metóda uľahčí prácu v kuchyni a prípravu jedál so slaninou.
Nápad so slaninkou hodný medaily
Ak máte radi slaninu, pravdepodobne si ju občas zamrazíte.
Oddeľovanie jednotlivých plátkov po vybratí z mrazničky však môže byť problém.
Teraz je zmrazenie nakrájanej slaniny a jej následné použitie pri varení oveľa jednoduchšie.
To všetko vďaka patentu, ktorý odporúčame každému gurmánovi.
Stačí si pripraviť list papiera na pečenie a poukladať naň plátky slaniny.
Teraz musíte všetko zabaliť do rolky.
Nožnice sa budú hodiť, pretože rolku striháme na približne 10-centimetrové kúsky.
Vložte ich do vrecka na zips a potom do mrazničky.
Vďaka tomuto patentu sa nám bude ľahšie oddeľovať jednotlivé plátky slaniny.
Teraz už len siahnuť po mrazenej rolke z vrecka a použiť ju pri varení.
Plátky slaniny ľahko oddelíme a rýchlo použijeme.
Plátky sa nelepia a dajú sa ľahko oddeliť.
To vám uľahčí jej skladovanie a následné použitie.
Recept na rolované slaninové rolky
Lístkové cesto, slanina a pár minút prípravy.
Tento expresný snack patrí do kategórie tzv. „finger food“, t. j. pokrm, ktorý sa má jesť prstami a podáva sa ako jednohubky.
Recepty tohto typu môžu byť podľa z portálu smakosze užitočné, keď pripravujeme väčšiu akciu alebo keď sa nečakane stane menšia.
Keď prídu nečakane hostia a zdá sa, že sa im vo večerných alebo nočných hodinách nechce odísť, príde vhod niečo, čo predĺži príjemné stretnutie.
V takýchto situáciách sa oplatí mať po ruke plát lístkového cesta. Skvele sa skladuje, či už v chladničke alebo mrazničke a za pár minút z neho dokážete pripraviť naozaj zaujímavú a sýtu chuťovku.
Ak máte v chladničke aj smotanový syr a pár plátkov slaniny, môžete si pripraviť túto rýchlu „párty“ maškrtu.
Hosťom sa to určite bude páčiť.
V kuchyni strávite len pár minút pri nanášaní surovín na cesto a ďalších pár minút na opečenie v rúre.
Nižšie v článku sa dozviete potrebné suroviny a presný postup.
Na prípravu slaninových roliek potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta
1/2 balenia smotanového syra (môže byť aj ochutený)
12 tenkých plátkoch údenej slaniny
1 vajce
80 g strúhanej mozzarelly (voliteľné)
Postup:
Na dosku položíme plát lístkového cesta.
Okraj zľahka potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Potom na cesto nanesieme smotanový syr.
Cesto nakrájame (najlepšie krájačom na pizzu) na pozdĺžne pásy na šírku 2 plátkov slaniny.
Plátky slaniny položíme na plátok cesta.
Cesto zrolujeme tak, aby ho okraj navlhčený vajcom zvonku uzatvoril.
Rolky jemne sploštíme a vrch potrieme vajcom.
Môžeme ich posypať aj syrom alebo obľúbenou bylinkovou zmesou.
Potom rolky vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme asi 30 minút pri teplote 200°C.
Rolky pečieme, kým pekne nezhnednú a mäso vo vnútri nebude upečené.
Môžeme servírovať.
Druhý recept na slaninové chuťovky z lístkového cesta
Potrebujeme:
1 balíček lístkového cesta
10 plátkov slaninky
1 vajce na potretie
Strúhaný syr podľa chuti
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte ho na štvorce alebo trojuholníky. Na každý kúsok cesta položte plátok slaninky.
Slaninku posypte strúhaným syrom, soľou a korením. Okraje cesta prehnite cez slaninku a vytvorte malé balíčky. Jednohubky potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
Tipy:
Namiesto slaninky môžete použiť aj šunku, klobásu alebo iné mäsové produkty. Na dochutenie môžete pridať aj bylinky, ako je rozmarín, tymián alebo oregano. Jednohubky môžete podávať teplé alebo studené. Sú ideálne ako predjedlo, príloha alebo občerstvenie.
Prajeme vám dobrú chuť!
Dobrú chuť!