Ak premýšľate, čím budete „kŕmiť“ svoje jahody, tak, aby boli zdravé a vy ste sa mohli tešiť z bohatej úrody, máme pre vás niekoľko tipov.
Ide o 3 overené domáce hnojivá, ktoré môžete vyrobiť pohodlne doma a nemusíte nikam chodiť.
Navyše, pridávame aj jeden bonus. :-)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hnojivo zo starého chlebíka
Vďaka kvasinkám posyknete jahodám obrovskú vzpruhu a vytvorite ideálne prostredie pre pestovanie najmú tvorbu veľkých plodov.
Kvasinky okyslia pôdu, pritiahnu prospešné živočíchy a zabezpečia vám väčšiu úrodu.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a nestojí naozaj nič.
Starý usušený chlieb zalejeme vodou a zaťažíme, aby nevyplával.
Necháme kvasiť asi 6-10 dní. Výsledný roztok rozriedime s vodou v pomere 1:10.
Žihľava pre ochranu a výživu
Skutočný elixír a zároveň skvelý spôsob, ako jahody ochrániť pred škodcami.
Navyše, všetko, čo na výrobu tohto hnojiva potrebujete, nájdete okolo seba.
Hnojivo obsahuje ľahko vstrebateľný dusík a draslík, ktorý rastlinky k svojmu rastu potrebujú.
Stačí, ak 1 vedro žihľavy a zalejete vodou.
Dvakrát denne premiešame a používame zriedené s vodou v pomere 1:20.
Kyslé mlieko
Výrobky z kyslého mlieka – ako napríklad cmar sú prospešné pre vývoj plodov.
Fermentované mliečne výrobky sa odporúča miešať s humusom, hnojom a dreveným popolom.
Táto zmes pomáha vytvárať mierne kyslé prostredie ideálne pre rast a rozvoj plodov.
Ak si do fľaše s rozprašovačom nalejete roztok mlieka s vodou a nastriekate ho na jahody, môžete zabudnúť na vošky a roztoče.
Kurací hnoj
Kurací hnoj je dobrý preto, že obsahuje množstvo dusíka, bez ktorého jahody nie sú schopné vytvárať veľké a šťavnaté plody.
Ideálne je použiť kurací hnoj v kvapalnej forme a zriediť s vodou v pomere 1:10 – aby nedošlo k spáleniu jahôd.
Roztok musí odstáť aspoň tri dni a používa sa len dovtedy, kým jahody nezačnú kvitnúť.