Jar je už v plnom prúde a vy sa po zime cítite malátne?
Možno stojí za to pozrieť sa na svoj jedálniček a obmedziť v ňom ťažké a mastné jedlá.
Nahraďte ich čerstvou zeleninou a inými produktmi, ktoré sú ľahké na žalúdok a dodajú vám energiu.
Pomôže aj tento jednoduchý nápoj len z dvoch ingrediencií podľa receptu z portálu newsy.gotujmy.
Keď sa vonku oteplí a je krásne počasie, konečne môžeme zabudnúť na ťažké kabáty, čiapky a šály.
Žiaľ, dlhé zimné mesiace, ktoré vyzerali ako večnosť, väčšinou nepriali fyzickej aktivite.
Mnohí v tomto období trávia čas pasívne, čo sa na jar odráža nielen na našom vzhľade, ale aj celkovom stave.
Takýto sedavý spôsob života spojený s maškrtením chutných, aj keď nie veľmi zdravých maškŕt je receptom na pár kíl navyše.
Jednoduchý nápoj pozostávajúci len z dvoch ingrediencií pomôže obnoviť pocit ľahkosti.
Ako pôsobí zeler a citrón na telo?
Na prípravu tohto nápoja potrebujete len zeler a citrón.
Koreň zeleru sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku čriev a podporuje odstraňovanie odpadových látok v črevách.
Samotný zeler obsahuje tiež veľmi málo kalórií (iba 17 kcal v 100 gramoch), takže ho môžete jesť bez výčitiek svedomia.
Navyše obsahuje až 2x viac vitamínu C ako citrusy.
Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín A a E.
Citrón zase spomaľuje vstrebávanie cukrov z toho, čo jeme a mierne znižuje glykemický index jedál. V kombinácii so zelerom výborne podporí trávenie a očistu organizmu.
Ako pripraviť nápoj zo zeleru a citrónu?
Ingrediencie:
5 citrónov
1 koreň zeleru
Príprava:
Zeler dôkladne ošúpte, umyte a zbavte ho nečistôt.
Potom ho nastrúhajte na malom strúhadle.
Vložte ho do hrnca a zalejte vodou.
Mala by úplne zakryť zeler.
Všetky citróny by sa mali blanšírovať a potom treba nastrúhať kôru.
Pridajte ju do hrnca so zelerom, premiešajte a priveďte do varu.
Keď voda začne vrieť, znížime teplotu a varíme 20 minút.
Po uplynutí tejto doby odstavte z ohňa a nechajte 7 hodín lúhovať.
Teraz je potrebné vytlačiť šťavu z citrónov, z ktorých ste nastrúhali kôru.
Po 6-7 hodinách, keď obsah hrnca vychladne, zlejeme šťavu a premiešame.
Potom všetko precedíme cez sitko, najlepšie aj cez gázu, aby bola šťava dostatočne číra.
Teraz môžete nápoj naliať do fľaše a dať do chladničky.
Takto pripravenú šťavu môžeme piť 3x denne jednu šálku pred jedlom po dobu cca 2 týždňov.
Po vložení do chladničky treba šťavu vypiť do dvoch dní.
Veľa šťastia!