Prudko žravé pagáčiky so syrom a zemiakmi, ktoré idú u nás na dračku: Ľahké ako pierko a ostanú mäkkučké aj na tretí deň!

Veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci!
[mashshare]

Tieto pagáčiky mali u nás veľký úspech a tak ich pripravujem ako na bežiacom páse. Nemajú chybu a keď náhodou ostanú, sú mäkkučké aj na tretí deň. Veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci!

 

 

Potrebujeme:

250 g tvrdého syra

250 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 ČL soli

1 balíček sušeného droždia

120 g masla

2 vajcia + 1 žĺtok

2 uvarené popučené zemiaky

trochu smotany (ak je to potrebné)

Na vrch (voliteľné):

Sezamové semienko

Rascu

Ľanové semienko

Postup:

 

 

Vo väčšej mise si zmiešame syr, múku s droždím, maslo, vajcia, popučené zemiaky, soľ a vymiesime cesto.

V prípade potreby pridáme trochu smotany.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske.

 

 

Preložíme do misky a necháme prikryté nakysnúť asi 20 minút.

Znovu vyvaľkáme a pohárom vykrajujeme okrúhle pagáčiky.

Pagáčiky kladieme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Prikryjeme potravinárskou fóliou alebo bavlnenou utierkou.

Necháme podkysnúť ešte asi 20 minút na teplom mieste (ja nechám odpočívať len kým sa nezahreje rúra).

Vaječný žĺtok si rozmiešame a potrieme ním vrch pagáčikov.

Pečieme v predhriatej rúre pri 180°C do zlatista.

Nezabudnite počas pečenia pagáčiky sledovať, každá rúra pečie inak.

 

 

Pagáčiky sú vynikajúce aj na druhý a tretí deň, určite stoja za vyskúšanie.

Tipy na vylepšenie zemiakových pagáčov so syrom:

Zemiakové pagáče so syrom sú chutné a syté jedlo, ktoré je ideálne na desiatu, obed alebo večeru. Existuje mnoho variácií tohto receptu a s trochou kreativity ich môžete vylepšiť a dodať im extra chuť a textúru. Tu je niekoľko tipov:

Syr:

Okrem klasického eidamu môžete použiť aj iné druhy syra, ako napríklad bryndzu, oštiepok, balkánsky syr, syr feta alebo kombináciu rôznych syrov. Syr môžete nastrúhať na hrubšie alebo jemnejšie, podľa vašej chuti. Do syrovej zmesi môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, pažítku, kôpor alebo sušené bylinky, ako napríklad oregano alebo bazalku.

 

 

Cesto:

Cesto môžete ochutiť soľou, korením, mletou paprikou, kurkumou alebo sušeným cesnakom. Do cesta môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, pažítku alebo kôpor.

Tvar:

Pagáče môžete tvarovať rôznymi spôsobmi – ako malé guľôčky, trojuholníky, štvorce alebo slimáky. Na vrch pagáčov môžete položiť kúsok slaniny, olivy alebo obľúbené semienka.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes