Máme pre vás výborný tip na tradičnú sladkú pochúťku, ktorú ocenia aj vaši najbližší.
Skúste pripraviť makový závin podľa nášho jednoduchého receptu a rozhodne neoľutujete.
Fantastický recept na chutný makový závin z youtube kanála LJUK.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
550 g hladkej múky
250 ml teplého (nie horúceho) mlieka
25 g droždia
1 ČL soli
1 ČL kryštálového cukru
1 PL kryštálového cukru
40 g rozpusteného masla
2 žĺtky
Na plnku:
200 g mletého maku
250 ml mlieka
5 PL kryštálového cukru
Postup:
Do pohára nalejeme teplé mlieko (nie horúce). Nadrobíme droždie.
Pridáme cukor a miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Kvások necháme 10 minút odstáť.
Do hlbokej misky nasypeme múku. Pridáme žĺtky a soľ.
Ďalej pridáme cukor a roztopené maslo. Nalejeme kvások a vareškou vymiešame.
Zmes preložíme na pomúčený stôl a vymiesime cesto.
Vymiesené cesto vložíme do misky a posypeme múkou. Prekryjeme utierkou.
Vložíme do rúry a hodinu necháme kysnúť pri teplote 40°C.
Do hrnca na sporáku nalejeme mlieko.
Nasypeme mak a zamiešame.
Pridáme cukor, zamiešame a varíme 3 minúty.
Nakysnuté cesto preložíme na stôl a rozdelíme na dve časti.
Cesto rozvaľkáme. Nanesieme makovú plnku a rozotrieme po celej ploche.
Potom cesto zrolujeme a zatlačíme okraje.
Rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme žĺtkom.
Plech vložíme do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme závin vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: