VŠETCI hľadajú medvedí cesnak a vedľa neho rastie ešte lepšia rastlina. Za jej zber vám nehrozia žiadne pokuty!

Nehrozia vám sankcie za jej zber a má mnoho zdravotných výhod!

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka.

 

 

Trvá od konca marca do mája, v závislosti od lokality.

Každý sa ponáhľa, aby si ho natrhal a mnohí riskujú aj pokuty za jeho zber.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvádza portál newsy.gotujmy, okrem medvedieho cesnaku však existuje ešte jedna rastlina, o ktorej málokto vie, a pritom je minimálne rovnako užitočná pre zdravie.

Medvedí cesnak je obľúbenou rastlinou a mnohí sa nevedia dočkať jari, aby si ho mohli natrhať.

Mnohí, si ho spracujú na pesto alebo nasolia a zakonzervujú, aby im zásoby vydržali dlhšie.

 

 

Dá sa aj nakladať a sušiť, vďaka čomu si zachová svoje plné vlastnosti.

Treba však mať na pamäti, že túto rastlinu nemôžete zberať všade a v niektorých lokalitách vám hrozí za jeho zber pokuta až do výšky 3 300 eur. 

Existuje však náhrada, ktorá je rovnako prospešná pre zdravie a za zber nehrozia žiadne pokuty.

Stačí sa pozrieť okolo seba.

Medvedí cesnak – kde a za akých podmienok ho možno zberať?

 

 

Medvedí cesnak je veľmi obľúbený a je čoraz viac vyhľadávaný.

Dá sa však zberať len za určitých podmienok, pretože rastlina je v čiastočnej ochrane.

Rastie v celých trsoch a mnohí ani len netušia, že za jeho zber môžu v niektorých lokalitách dostať mastnú pokutu. 

Jeho zber je zakázaný v ochrannom pásme od III. stupňa.

Na Slovensku je teda zber medvedieho cesnaku zakázaný v územiach s 3., 4. a 5. stupňom ochrany prírody. To zahŕňa národné parky, prírodné rezervácie a národné prírodné rezervácie.

 

 

Medvedí cesnak sa však dá pestovať aj pre vlastnú potrebu, no nie každý má na to priestor či talent.

Ak by ste však chceli nájsť náhradu za medvedí cesnak, existuje rastlina, ktorá nie je chránená, no je rovnako užitočná.

Je to nenápadná rastlina a možno ste okolo nej už 100-krát prešli nevediac, že stojí za vašu pozornosť.

Cesnačka – neznáma alternatíva medvedieho cesnaku

 

 

Cesnačka lekárska (Alliaria petiolata) je bežná rastlina z čeľade kapustovité, ktorá rastie v lesoch a parkoch.

Má tuhé, hranaté stonky s množstvom listov.

Spodné listy majú dlhé stonky a obličkovitý tvar.

 

 

Horné vyrastajú na kratších stonkách a sú srdcovitého tvaru so zubatými okrajmi.

Kvety cesnačky kvitnú od apríla do júla.

Majú 4 okvetné lístky a rastú v krížových zhlukoch.

 

 

Už samotný názov nám napovie, ako cesnačka chutí.

Keď list pošúchate, ucítite cesnakovú vôňu.

Podobá sa tej, ktorú vydáva medvedí cesnak, no niektorí v ňom cítia aj horčičnú vôňu.

 

 

Sezóna zberu cesnačky sa začína na jar a trvá do augusta.

Rovnako, ako medvedí cesnak, má najsilnejšiu vôňu a chuť, keď sa konzumuje surová.

Najlepšie chutí za mlada.

Čím je staršia, tým môže byť trpkejšia.

 

 

Rastlina obsahuje veľké množstvo vitamínu C, provitamínu A, ale aj zlúčenín síry, železa, fosforu a vápnika.

Navyše, podobne ako cesnak, má dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti.

Pôsobí aj expektoračne a podporuje trávenie.

Na čo použiť cesnačku v kuchyni?

 

 

Cesnačku môžete použiť presne do tých istých jedál, na ktoré používate medvedí cesnak.

Ide teda o 100% náhradu tejto obľúbenej rastliny.

Skvele zvýrazní chuť rôznych jedál, aj šalátov.

Cesnačka je vhodná napríklad na dochutenie týchto jedál:

 

 

praženica

omeleta

zemiaková kaša

tvaroh

cesnakovo-bylinkové maslo

šaláty (uhorkový, cviklový, mangoldový)

omáčky (tzatziky, či iné smotanové alebo jogurtové omáčky)

Vyskúšajte cesnačku aj vy a nebudete ľutovať. 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay