Keď sme boli malí, rodičia nám hovorili, že by sme mali jesť mrkvu pre dobrý zrak.
A svojím spôsobom mali pravdu, pretože nedostatok vitamínu A je hlavnou príčinou zlého zraku u detí.
Zrak sa však väčšine ľudí nezmení iba po konzumácii mrkvy, pokiaľ nemajú vážny nedostatok spomínaného vitamínu, no určite to pomôže zachovať i ho.
Nižšie vám vďaka portálu portalzdravogzivota prinášame recept s touto zeleninou a dozviete sa aj niekoľko dôvodov, prečo by ste ju mali konzumovať.
Osviežujúci elixír z mrkvy, zázvoru a citróna
Mrkva a zázvor spolu vytvoria čarovný nápoj, ktorý nielen osvieži, ale naplní vaše telo aj vitamínmi, minerálmi a ďalšími živinami.
Posilní vašu imunitu a nabudí vás, keď to najviac potrebujete.
Potrebujeme:
2 lyžice nasekaného ošúpaného zázvoru
250 ml čerstvej mrkvovej šťavy
125 ml čerstvej citrónovej šťavy
100 ml vody
Postup:
Vložte zázvor a vodu do malého hrnca a zohrievajte na strednú teplotu.
Počkajte a miešajte, kým voda nezovrie.
Keď vrie, odstráňte z tepla a nechajte 10 minút stáť.
Výslednú tekutinu preceďte do džbánu a počkajte, kým vychladne.
Do vychladnutého odvaru pridajte mrkvovú a citrónovú šťavu, ktorú ste si predtým pripravili pomocou odšťavovača.
Dobre premiešajte a uložte do chladničky.
Ak máte radi sladšie nápoje, môžete do tohto elixíru pridať med.
Chráni srdce
Mrkva sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú vysoký krvný tlak a trpia srdcovými chorobami.
Obsahujú betakarotén, alfakarotén a luteín, čo sú antioxidanty, ktoré regulujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko srdcových ochorení.
Ovplyvňuje zdravie ústnej dutiny
Mrkva je skvelá pre zdravie ústnej dutiny.
Pri okusovaní tejto chrumkavej zeleniny odstraňujete zvyšky jedla zo zubov a staráte sa o svoje ďasná.
Okrem toho mrkva stimuluje sekréciu slín, čím navracia hladinu kyslosti do rovnováhy a zabraňuje vzniku kazu.
Táto zelenina je bohatá aj na vitamín C, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie zubov a ďasien.
Chráni zdravie pečene
Táto lahodná zelenina dokáže ochrániť vašu pečeň pred toxínmi.
Vysoká hladina vitamínu A v mrkve hrá dôležitú úlohu pri odstraňovaní toxínov z tela.
Okrem toho mrkva znižuje tukové usadeniny v pečeni, zatiaľ čo vláknina pomáha čistiť pečeň.
Pravidelná konzumácia tejto chrumkavej oranžovej zeleniny znižuje riziko hepatitídy, cirhózy a cholestázy.
Chráni pokožku
Vzhľadom na to, že je bohatá na vitamín A a ďalšie antioxidanty, mrkva je veľmi dobrá pre zdravie a vzhľad pokožky.
Táto zelenina chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnečných lúčov a obnovuje poškodené tkanivo.
Počas leta preto môžete piť mrkvovú šťavu, ktorá bude pôsobiť ako prirodzená ochrana vašej pokožky.
Okrem toho mrkva poskytuje krásnu pleť, zabraňuje vzniku akné a vyrovnáva pleť.
Mrkvovú masku si môžete vyrobiť sami pre zdravú a žiarivú pokožku tváre.
Jednoducho zmiešajte dve lyžice strúhanej mrkvy s trochou medu a naneste na tvár a krk.
Počkajte, kým uschne a potom opláchnite.
Zlepšuje trávenie
Táto chrumkavá zelenina obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá pozitívne ovplyvňuje prácu tráviacich orgánov.
Pravidelná konzumácia mrkvy zabráni plynatosti, zápche a páleniu záhy.
Chráni pred mŕtvicou
Súdiac podľa výsledkov štúdie vedcov z Harvardskej univerzity , ľudia, ktorí pravidelne jedia mrkvu, majú o 68 % nižšie riziko mŕtvice.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Mrkva je bohatá na cukor, no stále je zdravou voľbou pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Prírodný cukor v mrkve sa ľahko spracováva.
Karotenoidy nachádzajúce sa v tejto zelenine pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Udržuje mladistvý vzhľad
Ak si chcete zachovať mladistvý vzhľad, jedzte aspoň jednu mrkvu denne.
Táto zelenina je známa svojimi účinkami proti starnutiu.
Totiž bohatstvo betakaroténu chráni bunky v tele pred poškodením.
Vzhľadom na to, že mrkva je bohatá na vitamín C, stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý dodáva pokožke pružnosť a zabraňuje vzniku vrások.
Túto prírodnú šťavu sa oplatí aspoň niekedy zachrániť.
Veľa zdravia!