Táto zelená zelenina patrí do čeľade panošovité ( Apiaceae ).
Jeho liečivé vlastnosti pochádzajú z veľkého množstva fytochemikálií, aktívnych zlúčenín, ktoré ovplyvňujú funkciu enzýmov a vykazujú antioxidačnú aktivitu.
Zeler je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny B komplexu (vitamín B6 v mierne vyššej koncentrácii), vitamín C a vitamín K, kyselina listová a draslík.
Ako uvádza portál portalzdravogzivota, nutričná hodnota zeleru a jeho účinky na zdravie sú dobre preskúmané, a preto sa táto zelenina používa vo varení a tradičnej medicíne už po stáročia.
Pravidelná konzumácia zeleru prispieva k zachovaniu zdravia kardiovaskulárneho systému.
Protizápalové a antioxidačné vlastnosti zeleru z neho robia ideálnu potravinu pre pacientov s vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom, ako aj pre pacientov so srdcovými chorobami.
Zeler dosahuje početné účinky na zachovanie zdravia pokožky, pečene a očí, ako aj na reguláciu kognitívnych funkcií.
Je známe, že Hippokrates predpisoval použitie zelerovej šťavy na liečbu nervového napätia.
Zdravotné prínosy a nutričné vlastnosti zeleru
Asi 95 % zeleru tvorí voda, podobne ako väčšina ostatných druhov ovocia a zeleniny, ale liečivým účinkom sú zlúčeniny s antioxidačnou aktivitou, vrátane vitamínu C a flavonoidov, betakarotén, lunularín, bergapten, psoralen, fenolové zlúčeniny s vysokým redukčným potenciálom, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom, presnejšie pred negatívnym vplyvom vysoko reaktívnych voľných radikálov.
Škody spojené s pôsobením voľných radikálov majú dnes za následok výskyt mnohých chorôb, ako je Alzheimerova choroba, choroby srdca a ciev, choroby pečene a obličiek.
Protizápalová aktivita je založená na určitých polysacharidoch v zeleri, ktorých funkcia nebola úplne preskúmaná.
Zeler účinne znižuje zápal
Zeler obsahuje apigenín, zlúčeninu, ktorá sa spája so znížením zápalu u myší.
Chronický zápal je spojený s mnohými chorobami, vrátane artritídy, osteoporózy, cukrovky a aterosklerózy.
Semená zeleru obsahujú asi 20 protizápalových zlúčenín, ktoré môžu znížiť produkciu prozápalových zlúčenín v tele.
Zeler umožňuje normálne trávenie a pomáha udržiavať zdravie tráviaceho traktu
Zatiaľ čo zlúčeniny s antioxidačnými a protizápalovými účinkami umožňujú ochranu celého tráviaceho systému, zeler obsahuje aj zlúčeniny, ktoré špecificky pôsobia na žalúdok a zabraňujú jeho poškodeniu.
V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že polysacharidy na báze pektínu v zeleri, vrátane zlúčeniny známej ako apiuman, znižujú žalúdočné vredy, zlepšujú stav žalúdočnej výstelky a regulujú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej.
Okrem uvedených zlúčenín obsahuje zeler asi 95 % vody a určité množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá umožňuje normálne trávenie potravy a zachovanie zdravej črevnej bakteriálnej flóry.
Zeler je bohatý na vitamíny a minerály
Zeler je zelenina s nízkym glykemickým indexom, preto ho možno odporučiť ľuďom, ktorí majú problémy s reguláciou cukru v krvi.
Táto zdravá zelenina obsahuje vitamíny K, A a C, minerály ako draslík, vápnik či mangán a na druhej strane má nízky obsah sodíka.
Je to dôležité, pretože vysoký príjem sodíka v modernej strave súvisí s rozvojom hypertenzie (vysokého krvného tlaku).
Zvýšený príjem draslíka umožňuje odstraňovanie prebytočného sodíka a vody v tele a reguláciu krvného tlaku.
Navyše zeler vďaka minerálom pôsobí na organizmus alkalizujúco.
Minerály ako horčík a železo v zeleri dokážu neutralizovať kyslé potraviny a navyše sú tieto minerály potrebné pre normálne biologické procesy v tele.
Pravidelná konzumácia zeleru znižuje hladinu cholesterolu
Ak si chcete zachovať zdravie svojho srdca, odporúča sa zaradiť zeler do bežnej stravy.
Konkrétne sa ukázalo, že zlúčenina 3-n-butylftalid, ktorá je prítomná v zeleri, znižuje hladiny lipidov.
Denný príjem mierneho množstva zeleru môže znížiť koncentráciu lipoproteínov, celkového cholesterolu a triglyceridov.
Recepty zo zeleru pre zdravie
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
Kúsok póru
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle, pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať).
Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu.
Nechajte vychladiť a podávajte. Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole. Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko.
Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)
Zelerová nátierka
Potrebujeme:
Základná nátierka
½ zeleru (koreň)
1 nátierkové maslo bez príchute
2 vajcia uvarené na tvrdo
Štipku cukru
Citrónová šťavu
Soľ a čierne mleté korenie
Na ďalšie príchute:
2 menšie mrkvy – nátierka bude mať peknú červenkastú farbu a výbornú sviežu chuť,
1 lyžicu horčice – ak máte radi výraznejšie chute, horčica je na to perfektná,
1 červenú cibuľku nakrájanú nadrobno – dodá nátierke peknú farbu a zároveň aj zaujímavú chuť,
1-2 strúčiky cesnaku – kto by nemiloval cesnakové nátierky,
Jarnú cibuľku, nadrobno nakrájanú reďkvičku, údeného lososa, strúhaný syr – z jednej nátierky môžete mať 10 rôznych príchutí – napríklad na jednohubky je to perfektné
Postup:
Uvaríme si vajcia a potom ich nastrúhame. Zeler očistíme, nastrúhame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k vajíčku, primiešame maslo, cukor, soľ, korenie dochutíme ľubovolnými prísadami. Do časti nátierky pridajte mrkvu, do časti horčicu, prípadne môžete celú nátierku urobiť napríklad s cesnakom, je to na vás. Nátierka je jednoducho božská!
Recept na zelerové pyré
Potrebujete:
500 g zeler
20 g masla
voda na podlievanie
2 strúčiky cesnaku
štipka morskej soli a čierneho korenia
Postup:
Očistený zeler umyte a nakrájajte na malé kocky. Vložíte do hrnca s vodou, pridajte soľ, korenie, pretlačený cesnak, maslo a varte. Ak sa voda vyvarí, tak prilievajte malé množstvo. Keď je zeler mäkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérom a môžete podávať ako prílohu ku mäsu, alebo inému jedlu.
Recept na zelené a zdravé zelerové smoothies
Potrebujete:
1 stopka zeleru
1/3 šalátovej uhorky
1 zelené jablko
1 ČL limetkovej šťavy
Postup:
Umytú stopku zeleru pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Očistenú a umytú uhorku tiež pokrájajte na menšie kúsky a dajte do mixéra. Jablko očistite, zbavte jadrovníka, umyte a pridajte do mixéra. Zalejte to vodou, pridajte limetkovú šťavu a rozmixujte na hladkú konzistenciu. Toto smoothies môžete piť aj s kockami ľadu.
Veľa zdravia!