Každú nedeľu pečiem starodávny „ČESKÝ“ koláč. Do krému sa musím pridať 10 lyžíc krupice!

Fantasticky jemný koláč so slivkovým lekvárom. Obľúbená pochúťka, ktorá sa rozplýva na jazyku!
[mashshare]

Lahodné cesto v kombinácii s jemným krémom chutí najlepšie na druhý alebo tretí deň, keď sa chute dôkladne spoja.

Sladké, ale nie presladené – delikátne, jemné a božsky chutné.

 

 

Fantastický recept na krémový dezert so slivkovým lekvárom z portálu przyslijprzepis.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

3 poháre hladkej múky

4 žĺtky

1/2 pohára kryštálového cukru

1 ČL sódy bikarbóny

1 PL margarínu

3 PL medu

4 PL hustej kyslej smotany

Na krém:

10 PL krupice

1/2 pohára kryštálového cukru

900 ml mlieka

200 g masla

Na polevu:

4 PL kakaa

4 PL kryštálového cukru

4 PL masla

2 PL vody

Navyše:

slivkový lekvár

Postup:

Do misky pridáme múku, žĺtky, cukor a sódu bikarbónu. Ďalej pridáme margarín, med a kyslú smotanu.

Všetky suroviny dôkladne premiešame a vymiesime hladké cesto.

 

 

(Ak sa cesto nelepí, trochu zvýšime množstvo smotany a ak je príliš mokré, pridáme múku).

Cesto zabalíme do fólie. Vložíme na cca 2 hodiny do chladničky.

Medzitým pripravíme krém:

Do hrnca nalejeme mlieko. Pridáme cukor a krupicu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni.

Keď mlieko zovrie, miešame ďalšie dve minúty. Odstavíme z ohňa, aby zmes vychladla.

 

 

Potom po lyžiciach pridáme zmäknuté maslo a miešame.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na tri časti.

Vyvaľkáme na doske jemne posypanej múkou (pozor, cesto sa veľmi ťažko vaľká).

Vyvaľkáme cesto dáme na plech (25 x 30 cm) vysypaný len múkou (plech nemastíme).

Cesto pečieme do hneda asi 10 minút pri teplote 200°C.

Po upečení vyberieme cesto z plechu a proces zopakujeme so zvyšnými dvomi porciami cesta.

 

 

Všetky ingrediencie na polevu pridáme do hrnca.

Na miernom ohni zohrievame, kým zmes nezovrie a potom necháme vychladnúť.

Na upečené a vychladnuté cesto natenko natrieme niekoľko lyžičiek džemu a pridáme polovicu krupičnej zmesi.

Koláč prikryjeme ďalšou vrstvou cesta, natrieme džemom a zvyšnou zmesou.

Položíme tretie cesto, stlačíme a polejeme kakaovou polevou.

Tip redakcie: Do krému môžeme pokojne pridať pár lyžíc citrónovej šťavy – koláč bude osviežujúcejší

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes