Lahodné cesto v kombinácii s jemným krémom chutí najlepšie na druhý alebo tretí deň, keď sa chute dôkladne spoja.
Sladké, ale nie presladené – delikátne, jemné a božsky chutné.
Fantastický recept na krémový dezert so slivkovým lekvárom z portálu przyslijprzepis.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
3 poháre hladkej múky
4 žĺtky
1/2 pohára kryštálového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL margarínu
3 PL medu
4 PL hustej kyslej smotany
Na krém:
10 PL krupice
1/2 pohára kryštálového cukru
900 ml mlieka
200 g masla
Na polevu:
4 PL kakaa
4 PL kryštálového cukru
4 PL masla
2 PL vody
Navyše:
slivkový lekvár
Postup:
Do misky pridáme múku, žĺtky, cukor a sódu bikarbónu. Ďalej pridáme margarín, med a kyslú smotanu.
Všetky suroviny dôkladne premiešame a vymiesime hladké cesto.
(Ak sa cesto nelepí, trochu zvýšime množstvo smotany a ak je príliš mokré, pridáme múku).
Cesto zabalíme do fólie. Vložíme na cca 2 hodiny do chladničky.
Medzitým pripravíme krém:
Do hrnca nalejeme mlieko. Pridáme cukor a krupicu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni.
Keď mlieko zovrie, miešame ďalšie dve minúty. Odstavíme z ohňa, aby zmes vychladla.
Potom po lyžiciach pridáme zmäknuté maslo a miešame.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na tri časti.
Vyvaľkáme na doske jemne posypanej múkou (pozor, cesto sa veľmi ťažko vaľká).
Vyvaľkáme cesto dáme na plech (25 x 30 cm) vysypaný len múkou (plech nemastíme).
Cesto pečieme do hneda asi 10 minút pri teplote 200°C.
Po upečení vyberieme cesto z plechu a proces zopakujeme so zvyšnými dvomi porciami cesta.
Všetky ingrediencie na polevu pridáme do hrnca.
Na miernom ohni zohrievame, kým zmes nezovrie a potom necháme vychladnúť.
Na upečené a vychladnuté cesto natenko natrieme niekoľko lyžičiek džemu a pridáme polovicu krupičnej zmesi.
Koláč prikryjeme ďalšou vrstvou cesta, natrieme džemom a zvyšnou zmesou.
Položíme tretie cesto, stlačíme a polejeme kakaovou polevou.
Tip redakcie: Do krému môžeme pokojne pridať pár lyžíc citrónovej šťavy – koláč bude osviežujúcejší
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!