Ovocný hrnčekový koláč je lahodný a jednoduchý dezert, ktorý zvládne každý. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne ovocie a potešiť celú rodinu.
Úžasný recept na piškótu, ktorú môžete použiť hádam na všetky koláče.
Len pridajte ovocie, kúsky čokolády, lekvár alebo tvaroh. Ja ho robím už 5 rokov a neviem si vynachváliť!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 a pol hrnčeka polohrubej múky
2 vajcia
1/2 hrnčeka kr. cukru
1 prášok do pečiva
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
ovocia (voliteľné):
jahody
maliny
čučoriedky
zmes bobuľového ovocia
Na koláč môžete použiť aj razené alebo zavárané ovocie. V prípade zaváraného ovocia však odporúčame ubrať z množstva cukru.
Postup:
Nachystáme si dve misky, jednu na suché, druhú na sypké prísady.
V jednej mise zmiešame múku s práškom do pečiva.
V druhej mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom, pridám olej a mlieko.
Nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaná plech a poukladáme ovocím.
Preložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 st a vyskúšame špáradlom.
Pečieme cca 20 minút (všetko závisí od rúry).
Ako vylepšiť hrnčekový koláč s ovocím?
Cesto: Do cesta môžete pridať rôzne prísady, ako sú orechy, kokos, sušené ovocie alebo kúsky čokolády.
Ovocie: Môžete použiť rôzne druhy ovocia, napríklad jahody, maliny, čučoriedky, broskyne, marhule, jablká alebo hrušky. Ovocie môžete pred pridaním do cesta nakrájať na menšie kúsky.
Plnka: Do koláča môžete pridať aj tvarohovú alebo pudingovú plnku.
Poleva: Koláč môžete ozdobiť polevou z cukru, čokolády alebo jogurtu.
Tipy:
Do cesta môžete pridať lyžičku rumu alebo vanilkového extraktu pre lepšiu chuť.
Ovocie môžete pred pridaním do cesta posypať múkou, aby sa v ceste nekleslo na dno.
Koláč môžete piecť aj v muffinovej forme.
Po upečení môžete koláč posypať práškovým cukrom alebo ho ozdobiť čerstvou mätou.
Ako ozdobiť hrnčekový koláč s ovocím?
Poleva: Koláč môžete ozdobiť polevou z cukru, čokolády alebo jogurtu.
Ovocie: Na koláč môžete poukladať čerstvé ovocie, napríklad jahody, maliny alebo čučoriedky.
Orechy: Koláč môžete posypať orechmi, napríklad mandľami, vlašskými orechmi alebo pistáciami.
Kokos: Koláč môžete posypať kokosom.
Sušené ovocie: Koláč môžete ozdobiť sušeným ovocím, napríklad hrozienkami, brusnicami alebo marhuľami.
Šľahačka: Koláč môžete ozdobiť šľahačkou.
Experimentujte s rôznymi ingredienciami a ozdobami, aby ste našli kombináciu, ktorá vám bude najviac chutiť.
Dobré rady:
Ak chcete, aby bol koláč mäkší, môžete do cesta pridať trochu jogurtu alebo smotany.
Ak chcete, aby bol koláč chrumkavejší, môžete do cesta pridať ovsené vločky alebo strúhanku.
Koláč môžete piecť aj v mikrovlnnej rúre. Koláč môžete podávať so zmrzlinou alebo s jogurtom.