Vajíčková nátierka je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej veľkonočnej kuchyne. Je to jednoduchá, chutná a lacná pochutina, ktorá sa hodí na rôzne príležitosti. Či už chystáte rýchle raňajky, desiatu, olovrant alebo pohostenie pre hostí, vajíčková nátierka je vždy skvelou voľbou.
V tomto článku vám prezradíme tajomstvá dokonalej vajíčkovej nátierky. Naučíme vás, ako vybrať tie správne suroviny, ako uvariť vajíčka na tvrdo, ako ich pretlačiť, aby boli jemné a krémové, a ako nátierku dochutiť, aby bola lahodná a neodolateľná. Predstavíme vám aj rôzne variácie vajíčkovej nátierky, s rôznymi prísadami a dochucovadlami, ktoré potešia celú rodinu.
Tu je pár tipov na prípravu vajíčkovej nátierky:
Použite čerstvé vajíčka. Vajíčka uvarte na tvrdo, aby boli žĺtky pevné a biele.
Vajíčka pretlačte čo najjemnejšie, aby boli jemné a krémové.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nátierku dochuťte podľa chuti soľou, korením a maslom.
Môžete pridať rôzne prísady, ako je pažítka, chren, syr alebo bylinky.
Nátierku servírujte na chlebe, krekrach alebo zeleninových tyčinkách.
Dokonalá vajíčková nátierka od Janky
Potrebujeme:
6 uvarených vajíčok
2x pomazánkové maslo
100 ml majonéza
3 tavené syry
1 lyžička horčice
kúsok zmäknutého masla
soľ
korenie
trochu cesnaku (len málinko na zvýraznenie chuti).
Postup:
Najprv som vyšľahajte žĺtky s maslom a potom postupne pridajte zostávajúce ingrediencie.
Dôkladne prešľahajate. Nakoniec vmiešame na kocky pokrájané bielky a dochutíme.
Podávame s domácim chlebíkom.
Variácie vajíčkovej nátierky
Klasická nátierka s maslom a pažítkou
Postup:
4 uvarené vajcia na tvrdo
50 g masla
1 PL pažítky, nasekanej
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte maslo, pažítku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.
Pikantná nátierka s chrenom
Potrebujeme:
4 uvarené vajcia na tvrdo
2 PL chrenu
1 PL majonézy
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte chren, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.
Syrová nátierka s bylinkami
Potrebujeme:
4 uvarené vajcia na tvrdo
50 g syra (eidam, čedar, parmezán), nastrúhaného
1 PL petržlenovej vňate, nasekanej
1 PL kôpru, nasekanej
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte syr, petržlenovú vňať, kôpor, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.
Ďalšie variácie:
Nátierka s avokádom: Pridajte do nátierky pretlačené avokádo a dochuťte limetkovou šťavou a koriandrom.
Nátierka s tuniakom: Pridajte do nátierky tuniaka z konzervy a dochuťte olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Nátierka s lososom: Pridajte do nátierky údeného lososa a dochuťte kôprom a kyslou smotanou.
Nátierka s paprikou: Pridajte do nátierky pretlačenú červenú papriku a dochuťte paprikou a chilli.
Tipy:
Pre jemnejšiu nátierku môžete vajcia pretlačiť dvakrát.
Nátierku môžete ozdobiť bylinkami, kvetmi alebo kúskami zeleniny.
Nátierku môžete servírovať v malých miskách alebo na lyžičkách.
Experimentujte s rôznymi prísadami a dochucovadlami a vytvorte si vlastnú obľúbenú variáciu vajíčkovej nátierky.
Recept na rýchly domáci chlebík, ktorý sa skvele hodí k domácej vajíčkovej nátierke
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
300 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
1 lyžica olivového oleja
Postup:
V miske zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej a vymieste cesto.
Cesto by malo byť mäkké a elastické. Vymiesené cesto nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte bochníky.
Bochníky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte podkysnúť cca 30 minút. Predhrejte rúru na 200 °C. Bochníky chleba potrite vodou a pečte v predhriatej rúre cca 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.