Marinovaná krkovička, ktorá je pomaly pečená spoločne so zemiakmi, je recept jednoduchý na prípravu a chuťovo vynikajúci. U nás v rodine sa tento nazýva už roky Belehradská pečená krkovička.
A ako bonus sa všetko pripravuje v jednom pekáči – to rozhodne stojí za vyskúšanie.
Výborný recept na šťavnatú pečenú marinovanú krkovičku z youtube kanála Vaříme s Mozkem.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ideálne mäso na pečenie:
Krkovička je jemne prerastená tukom, tzv. mramorovaná. Táto tuková vrstva dodáva mäsu šťavnatosť a chuť počas pečenia.
Tuk sa pri pečení pomaly vyškvarí a mäso zostane krehké a aromatické.
Na recept potrebujeme:
1 ČL soli
1 ČL plnotučnej horčice
2 PL medu
1 PL jablčného octu
2 PL sójovej omáčky
4 PL sladkej čili omáčky
2 strúčiky cesnaku
750 g bravčovej krkovičky
300 ml studenej vody
zemiaky
rastlinný olej
soľ
sušený tymian
Postup:
Do menšej misky nasypeme soľ, pridáme horčicu a med. Nalejeme jablčný ocot.
Ďalej pridáme sójovú omáčku a čili omáčku.
Do marinády prelisujeme cesnakové strúčiky.
Všetko spolu dôkladne premiešame.
Potom do marinády namočíme plátky bravčovej krkovičky. Prikryjeme fóliou.
Vložíme na 24 hodín do chladničky.
Do pekáča nalejeme 300 ml vody.
Naukladáme marinovanú krkovičku.
Na mäso položíme ošúpané zemiaky nakrájané na väčšie kusy.
Zemiaky potrieme olejom a osolíme.
Posypeme trochou tymianu.
Zapekaciu formu prekryjeme alobalom.
Vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 2 hodiny pri teplote 175°C.
Po uplynutí doby odstránime alobal. Vložíme späť do rúry.
Dopečieme pri teplote 200°C ďalších 20 minút.
Môžeme servírovať.
K pečenej krkovičke sa hodí viacero zemiakových príloh, záleží na vašich preferenciách a chutiach. Tu je niekoľko tipov:
Pečené zemiaky: Zemiaky nakrájajte na štvrtiny alebo kocky, potrite olejom a ochuťte soľou a korením. Pečte v rúre spolu s krkovičkou, kým nie sú zlatohnedé a mäkké.
Varené zemiaky: Zemiaky uvarte v šupke alebo olúpané v osolenej vode. Po uvarení ich môžete rozšťuchať s maslom a mliekom, alebo ich nakrájať na plátky a opiecť na panvici.
Zemiakové placky: Zemiaky nastrúhajte, zmiešajte s vajcom, múkou a soľou. Vytvarujte placky a opečte ich na panvici dozlatista.
Zemiakové pyré s batátmi: Batáty a zemiaky uvarte a rozmixujte ich s maslom a mliekom. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Zemiakové gratin: Zemiaky nakrájajte na tenké plátky, poukladajte do zapekacej misky a zalejte smotanou s vajcom a syrom. Zapečte v rúre dozlatista.
Tipy:
K zemiakovej prílohe môžete podávať rôzne omáčky, napríklad smotanovú, hubovú alebo mäsovú.
Zemiakovú prílohu môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: