Dnes vám prinášame vynikajúci recept na rýchlu a mimoriadne chutnú domácu nátierku, na ktorú potrebujete len pár prísad.
Jej základom je bežná koreňová zelenina zeler, ktorá nechýba hádam v žiadnej domácnosti a môj obľúbený tavený syr v črievku.
Stačia tieto dve prísady, 1 strúčik cesnaku, cibuľka a máte fantastickú večeru doslova za 5 minút.
Zeler je výborný pre zdravie
Zeler je bohatý zdroj vitamínov a minerálov, ako sú vitamín K, vitamín C, draslík a vláknina. Vláknina podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu. Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi a vitamín C posilňuje imunitný systém.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zeler má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť znížiť riziko chronických chorôb, ako sú srdcové choroby a rakovina. Syr je bohatým zdrojom probiotík, ktoré sú dôležité pre zdravé črevá.
Na nátierku potrebujeme:
1/4 zeleru (ak máte menší koreň, použite pokojne aj 1/2)
1 strúčik cesnaku
Syr v črievku
Soľ
Korenie podľa chuti
Malú cibuľku
Olej
Na podávanie:
Chlieb
Tipy:
Na prípravu zelerovej nátierky môžete použiť rôzne druhy syra, ako je eidam, čedar, mozzarella alebo cottage cheese.
Do zelerovej nátierky môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako sú orechy, sušené ovocie alebo bylinky.
Zelerovú nátierku môžete natrieť na chlieb, rožky alebo zeleninu.
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame na strednom strúhadle.
Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Na panvici si na oleji orestujeme cibuľu.
Následne pridáme zeler. Dusíme približne 5-7 minút.
Dôležité je, aby zelenina zmäkla.Ochutíme soľou a korením.
Nakoniec pridáme aj pretlačený strúčik cesnaku.
Zložíme z plameňa a vmiešame syr.
Teraz stačí už len rozmiešať.
Nátierku orzdobíme zelenou cibuľkou.
Podávame s čerstvým pečivom.
Chuť prekvapí aj náročných, je vynikajúca.
Dokonca, nikto neveril, že je v nej zeler.
Z zelerovej nátierke sa výborne hodí rýchly domáci chlebík
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml teplej vody
7 g sušeného droždia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
2 lyžice olivového oleja
Postup:
V miske zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Pridajte vodu a olivový olej a miešajte, kým sa nevytvorí mäkké a elastické cesto.
Cesto hneťte asi 10 minút, kým nie je hladké a lesklé. Cesto vložte do misky vymastenej olejom, prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vytvarujte do bochníka a položte ho na plech vyložený papierom na pečenie.
Bochník chleba prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Rúru predhrejte na 200 °C.
Chlieb pečte asi 30 minút, kým nie je zlatohnedý. Upečený chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)