Veľká noc sa blíži a s ňou aj čas na prípravu chutného pohostenia. Krehké plnené rožky z kyslej smotany sú perfektnou voľbou pre túto príležitosť. U nás ich pečiem na tony, keďže ich deti neskutočne milujú.
Tieto rožky sú vyrobené z krehkého cesta, ktoré sa plní sladkou plnkou. Ako uvádza portál iladies , môžete ich naplniť orechovou plnkou, makovou plnkou alebo lekvárom. Rožky sú jednoduché na prípravu a dajú sa piecť v rôznych tvaroch a veľkostiach. Môžete ich ozdobiť polevou, posýpkou alebo jednoducho nechať čisté. Krehké plnené rožky z kyslej smotany sú skvelým spôsobom, ako potešiť rodinu a priateľov počas veľkonočných sviatkov.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g kyslej smotany
1/2 ČL prášku do pečiva
1 žĺtok
Na plnku:
3/4 šálky hladkej múky
25 g masla
1/2 pohára kryštálového cukru
vanilkový cukor
1/2 ČL škorice
Na posyp:
2 šálky práškového cukru
vanilkový cukor
Postup:
Múku na cesto preosejeme do misky.
Pridáme nastrúhané maslo a ručne miesime, kým nezískame drobivé cesto.
Pridáme smotanu, prášok do pečiva, žĺtok, premiešame lyžicou a potom začneme miesiť ručne.
Potrebujeme získať homogénne a hladké cesto.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme ho aspoň na 4 hodiny do chladničky.
Pripravíme si plnku: v miske zmiešame múku, rozpustené maslo, cukor, vanilkový cukor a škoricu.
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 6 rovnakých častí, z ktorých formujeme guľky.
Guľky dáme na tanier a prekryjeme, aby nevyschli.
Vezmeme prvý guľku cesta, rozvaľkáme ju na pomúčenom stole.
Cesto nakrájame na trojuholníky a na každý dáme jednu lyžičku plnky.
Rožky zvinieme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 minút pri teplote 160-170°C.
Keď rožky vychladnú, namočíme ich v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Dobrú chuť!