Púpavu sa oplatí konzumovať každý jeden deň.
Má blahodarné účinky a využiť sa dajú všetky jej časti.
Púpava lekárska (Taraxacum officinale), má blahodarné účinky na organizmus a nie náhodou sa v ľudovom liečiteľstve používa už po stáročia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál femina, dokáže napomôcť fungovaniu pečene a dokáže vás zbaviť aj zbytočne nahromadenej vody.
Mnoho ľudí vníma púpavu iba ako jednoduchú burinu alebo ako roztomilý žltý kvietok.
Púpava má však mnoho cenných vlastností a je perfektná pre zdravie.
Dá sa využiť rôznymi spôsobmi.
Jej špecialitou je, že sa z nej dá jesť všetko od koreňa cez listy a stonky až po kvety.
Účinky púpavy
Regeneruje pečeň
Koreň púpavy je v ľudovom liečiteľstve oddávna známy ako pečeňové tonikum a jeho účinky podporujúce funkciu pečene sú skúmané aj vo vedeckých kruhoch.
Ukázalo sa napríklad, že čaj z koreňa púpavy skutočne pomáha detoxikovať pečeň.
Podľa štúdie z roku 2017 má vďaka obsiahnutým polysacharidom pozitívny vplyv na funkciu pečene a pri výskume sa zistilo, že dokáže zmierniť aj škodlivé účinky liekov na báze paracetamolu.
Výskum sa robil aj v roku 2010, v tejto štúdii si vedci všimli, že čaj z púpavy dramaticky zvyšuje množstvo detoxikačných enzýmov v pečeni a v roku 2015 bol zaradený do časopisu Alternative Medicine ako jedna z rastlín, ktoré majú ochranný účinok na pečeň.
Vyplavuje prebytočnú vodu z tela
Štúdia z roku 2008 tiež preukázala diuretický účinok púpavy.
Počas štúdie účastníci konzumovali extrakt z listov rastliny a frekvencia ich močenia sa výrazne zvýšila.
Zadržiavanie vody môže spôsobiť nadúvanie a opuchy.
Vyprázdnením prebytočnej vody sa môžete zbaviť aj zopár nadbytočných kíl – je však potrebné pripomenúť, že v tomto prípade nestrácate tuk.
Flavonoid luteolín v listoch púpavy podľa vedcov brzdí produkciu pankreatickej lipázy, ktorá zohráva úlohu pri odbúravaní tukov, podobne ako liek proti obezite.
Vďaka tejto vlastnosti dokáže znížiť vstrebávanie tukov a zároveň aj rýchlosť priberania.
Púpavový čaj
Púpava sa dá použiť na rôzne spôsoby.
Jej listy alebo korene sa dajú použiť ako čaj, jej surové listy a kvety sa dajú jesť ako šalát, ale môžete si z nej pripraviť aj med či sirup.
Na prípravu čaju do pol litra vody pridajte dve polievkové lyžice sušenej púpavy, ktorá pozostáva zo všetkých častí rastliny, a potom zmes povarte 1-2 minúty.
Nechajte lúhovať aspoň 10 minút a potom prefiltrujte.
V prípade konzumácie ako kúry sa odporúča užívať 1-2 šálky denne, pričom kúra môže trvať maximálne šesť týždňov.
Pri chronickom ochorení sa pred konzumáciou oplatí konzultovať s ošetrujúcim lekárom.
Fantastický púpavový med bez varenia
Z púpavy si môžete uvariť napríklad aj púpavový med, ktorý má detoxikačné vlastnosti, znižuje množstvo tukov v pečeni, čím zlepšuje celkové fyzické zdravie, aj stav pleti!
Objavte jeho výhody a naučte sa tento jednoduchý postup prípravy bez varenia.
Púpavový med pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje chuť do jedla a účinkuje pri tráviacich ťažkostiach.
Obsahuje vápnik potrebný na stavbu kostí, vitamín C posilňujúci imunitu, železo podporujúce aby krv účinne roznášala kyslík po celom tele.
Obsahuje tiež antioxidanty bojujúce s chorobami.
Pôsobí potopudne a močopudne.
Poskytuje tiež úľavu pri úpornom kašli a podporuje imunitu.
Vynikajúci je tiež v boji proti sezónnym alergiám.
Aké sú ďalšie zdravotné výhody púpavového medu?
Protizápalové vlastnosti: Púpavový med obsahuje zložky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu v tele. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy, ktoré sú spojené so zápalom.
Antioxidantové vlastnosti: Púpavový med obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Toto môže pomôcť zmierniť riziko mnohých ochorení, vrátane rakoviny.
Podpora trávenia: Púpavový med sa tradične používa na podporu trávenia a zlepšenie metabolizmu. Môže pomôcť aj pri boji proti niektorým gastrointestinálnym problémom, ako je napríklad zápcha.
Liečba kožných problémov: Púpavový med sa používa na liečbu niektorých kožných problémov, ako sú akné, ekzémy alebo suchá pokožka. Môže sa použiť aj ako prírodná zložka do kozmetických výrobkov na starostlivosť o pokožku.
Potrebujeme:
230 – 250 g púpavových kvetov
250 g kryštálového cukru
1 balíček kyseliny citrónovej (alebo citrónovú šťavu)
Postup:
Púpavové kvety si umyjeme, osušíme a natrháme na jednotlivé lupienky.
Potom si ich začneme vrstviť do čistého skleného pohára spolu s kryštálovým cukrom.
Vrstvy pravidelne striedame.
Na vrch nasypeme ešte kyselinu citrónovú a uzavrieme viečkom.
Necháme stáť 14 dní na teplom a slnečnom mieste.
Po uplynutí tejto doby skontrolujeme, či sa všetok cukor roztopil.
Keď sa tak stalo, vzniknutý med trochu premiešame.
Teraz si zoberte gázu alebo čistú nylonovú ponožku a prefiltrujte čistý med.
Poriadne postláčajte, aby ste ho získali čo najviac.
Skladujte v chladničke, kde vydrží až 1 rok.
Pre celkové zdravie užívajte 1 čajovú lyžičku každé ráno na prázdny žalúdok.
Veľa zdravia!