Podporuje pečeň a zabraňuje dehydratácii: Všetky časti púpavy sa môžu konzumovať a pomáhajú pri rôznych chorobách!

[mashshare]

Púpavu sa oplatí konzumovať každý jeden deň.

Má blahodarné účinky a využiť sa dajú všetky jej časti.

Púpava lekárska (Taraxacum officinale), má blahodarné účinky na organizmus a nie náhodou sa v ľudovom liečiteľstve používa už po stáročia.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvádza portál femina, dokáže napomôcť fungovaniu pečene a dokáže vás zbaviť aj zbytočne nahromadenej vody.

Mnoho ľudí vníma púpavu iba ako jednoduchú burinu alebo ako roztomilý žltý kvietok.

 

 

Púpava má však mnoho cenných vlastností a je perfektná pre zdravie.

Dá sa využiť rôznymi spôsobmi.

Jej špecialitou je, že sa z nej dá jesť všetko od koreňa cez listy a stonky až po kvety.

Účinky púpavy

 

 

Regeneruje pečeň

Koreň púpavy je v ľudovom liečiteľstve oddávna známy ako pečeňové tonikum a jeho účinky podporujúce funkciu pečene sú skúmané aj vo vedeckých kruhoch.

Ukázalo sa napríklad, že čaj z koreňa púpavy skutočne pomáha detoxikovať pečeň.

 

 

Podľa štúdie z roku 2017 má vďaka obsiahnutým polysacharidom pozitívny vplyv na funkciu pečene a pri výskume sa zistilo, že dokáže zmierniť aj škodlivé účinky liekov na báze paracetamolu.

Výskum sa robil aj v roku 2010, v tejto štúdii si vedci všimli, že čaj z púpavy dramaticky zvyšuje množstvo detoxikačných enzýmov v pečeni a v roku 2015 bol zaradený do časopisu Alternative Medicine ako jedna z rastlín, ktoré majú ochranný účinok na pečeň.

Vyplavuje prebytočnú vodu z tela

 

 

Štúdia z roku 2008 tiež preukázala diuretický účinok púpavy.

Počas štúdie účastníci konzumovali extrakt z listov rastliny a frekvencia ich močenia sa výrazne zvýšila.

Zadržiavanie vody môže spôsobiť nadúvanie a opuchy.

Vyprázdnením prebytočnej vody sa môžete zbaviť aj zopár nadbytočných kíl – je však potrebné pripomenúť, že v tomto prípade nestrácate tuk.

 

 

Flavonoid luteolín v listoch púpavy podľa vedcov brzdí produkciu pankreatickej lipázy, ktorá zohráva úlohu pri odbúravaní tukov, podobne ako liek proti obezite.

Vďaka tejto vlastnosti dokáže znížiť vstrebávanie tukov a zároveň aj rýchlosť priberania.

Púpavový čaj

 

 

Púpava sa dá použiť na rôzne spôsoby.

Jej listy alebo korene sa dajú použiť ako čaj, jej surové listy a kvety sa dajú jesť ako šalát, ale môžete si z nej pripraviť aj med či sirup.

Na prípravu čaju do pol litra vody pridajte dve polievkové lyžice sušenej púpavy, ktorá pozostáva zo všetkých častí rastliny, a potom zmes povarte 1-2 minúty.

 

 

Nechajte lúhovať aspoň 10 minút a potom prefiltrujte.

V prípade konzumácie ako kúry sa odporúča užívať 1-2 šálky denne, pričom kúra môže trvať maximálne šesť týždňov.

Pri chronickom ochorení sa pred konzumáciou oplatí konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Fantastický púpavový med bez varenia

Z púpavy si môžete uvariť napríklad aj púpavový med, ktorý má detoxikačné vlastnosti, znižuje množstvo tukov v pečeni, čím zlepšuje celkové fyzické zdravie, aj stav pleti!

Objavte jeho výhody a naučte sa tento jednoduchý postup prípravy bez varenia.

 

 

Púpavový med pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje chuť do jedla a účinkuje pri tráviacich ťažkostiach.

Obsahuje vápnik potrebný na stavbu kostí, vitamín C posilňujúci imunitu, železo podporujúce aby krv účinne roznášala kyslík po celom tele.

 

 

Obsahuje tiež antioxidanty bojujúce s chorobami.

Pôsobí potopudne a močopudne.

Poskytuje tiež úľavu pri úpornom kašli a podporuje imunitu.

Vynikajúci je tiež v boji proti sezónnym alergiám.

Aké sú ďalšie zdravotné výhody púpavového medu?

 

 

Protizápalové vlastnosti: Púpavový med obsahuje zložky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu v tele. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy, ktoré sú spojené so zápalom.

Antioxidantové vlastnosti: Púpavový med obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Toto môže pomôcť zmierniť riziko mnohých ochorení, vrátane rakoviny.

Podpora trávenia: Púpavový med sa tradične používa na podporu trávenia a zlepšenie metabolizmu. Môže pomôcť aj pri boji proti niektorým gastrointestinálnym problémom, ako je napríklad zápcha.

 

 

Liečba kožných problémov: Púpavový med sa používa na liečbu niektorých kožných problémov, ako sú akné, ekzémy alebo suchá pokožka. Môže sa použiť aj ako prírodná zložka do kozmetických výrobkov na starostlivosť o pokožku.

Potrebujeme:

 

 

230 – 250 g púpavových kvetov

250 g kryštálového cukru

1 balíček kyseliny citrónovej (alebo citrónovú šťavu)

Postup:

Púpavové kvety si umyjeme, osušíme a natrháme na jednotlivé lupienky. 

Potom si ich začneme vrstviť do čistého skleného pohára spolu s kryštálovým cukrom. 

 

 

Vrstvy pravidelne striedame.

Na vrch nasypeme ešte kyselinu citrónovú a uzavrieme viečkom.

 

 

Necháme stáť 14 dní na teplom a slnečnom mieste.

Po uplynutí tejto doby skontrolujeme, či sa všetok cukor roztopil. 

Keď sa tak stalo, vzniknutý med trochu premiešame. 

 

 

Teraz si zoberte gázu alebo čistú nylonovú ponožku a prefiltrujte čistý med. 

Poriadne postláčajte, aby ste ho získali čo najviac.

 

 

Skladujte v chladničke, kde vydrží až 1 rok. 

Pre celkové zdravie užívajte 1 čajovú lyžičku každé ráno na prázdny žalúdok. 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie tipy pre zdravie