Najchutnejší nápad z kuracieho mäska – u nás jednodnoznačne kurací stroganov – rýchly a moc chutný obed.
Stroganoff z kuracieho mäsa je jedlo, ktoré si mnohí pamätajú z detstva. Je to chutná a sýta klasika, ktorá sa teší obľube už desaťročia. Tento retro recept vám ukáže, ako si pripraviť Stroganov tak, ako ho kedysi pripravovali naše mamy a babičky.
Najväčšou výhodou je, že tento recept je jednoduchý a rýchly na prípravu a zvládne ho aj začiatočník v kuchyni. Potrebujete len pár bežne dostupných surovín a za 30-45 minút máte na stole lahodné a sýte jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Toto obľúbené jedlo sa dá podávať s rôznymi prílohami, ako sú ryža, cestoviny, zemiaky alebo knedľa. V tomto retro recepte sa podáva s ryžou, ktorá dokonale „nasaje“ omáčku. Ak hľadáte chutný a nostalgický recept, tento retro recept je pre vás ideálny. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami, aký je lahodný a jednoduchý na prípravu!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
600 g kuracích pŕs
1 cibuľku nakrájanú nadrobno
3 lyžice horčice
5 ks zaváraných uhoriek – nakrájaných na drobnejšie
1 papriku nakrájanú
5 lyžíc kečupu
1 lyžicu hladkej múky
1 lyžicu worcesterskej omáčky
asi 150-200 ml sladkej smotany na šľahanie
Huby (šampiňóny, lesné huby)
Príloha:
Dusená ryža
Postup:
Kuracie mäsko nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme. Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno.
Na panvici na oleji opražíme dosklovita cibuľku. Pridáme huby a spolu restujeme.
Teraz pridáme aj pridáme mäsko a worcesterskú omáčku.
Dusíme domäkka – podľa potreby podlejeme trochou vody.
Keď je mäsko mäkké – stačí naozaj pár minút.
Pridáme uhorky, papriku a kečup s horčicou, necháme prevariť.
Krátko pred koncom poprášime múkou (keď je mäsko už mäkké) a celé zahustíme smotanou.
Premiešame, necháme prejsť varom. Môžeme ešte dochutiť.
Podávame s ryžou, cestovinou alebo zemiakmi.
Tu je niekoľko tipov, ako recept vylepšiť:
Mäso:
Použite kvalitné kuracie mäso, ideálne z pŕs alebo stehien. Mäso nakrájajte na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarilo a bolo krehkejšie.
Pred tepelnou úpravou mäso marinujte v zmesi oleja, citrónovej šťavy, byliniek a korenia.
Omáčka:
Namiesto kyslej smotany môžete použiť crème fraîche, ktorá dodá omáčke bohatšiu chuť. Do omáčky pridajte rôzne druhy korenia, ako napríklad papriku, chilli, oregano alebo bazalku.
Omáčku môžete zahustiť trochou múky alebo kukuričného škrobu. Pre extra chuť do omáčky pridajte lyžicu horčice alebo kečupu.
Príprava v rúre:
Stroganov môžete pripraviť aj v rúre. Predhrejte rúru na 180 °C a pečtecca 20 minút, kým nie je omáčka hustá a bublinková. Ak chcete Stroganov ľahší, môžete ho pripraviť s kuracím mäsom na grile alebo s kuracím mäsom na panvici bez pridania oleja. Mäsko s omáčkou môžete zmraziť a neskôr rozmraziť a ohriať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)