Na Veľkú noc nie je nikdy dosť vajíčok – aj keď sa pri bližšom pohľade ukážu ako krehké koláčiky.
Táto sladká pochúťka bude dokonalým spoločníkom ku káve a čaju na sviatočnom stole.
Recept z portálu smakosze je mimoriadne jednoduchý na prípravu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krehké sušienky sú perfektným sviatočným dezertom. Sú ľahké a majú oveľa viac chuti ako kalórií.
S veľkonočným stolom sa totiž spájajú v menšej miere ako tvarohové koláče či iné tradičné sviatočné dezerty.
To sa však dá ľahko zmeniť. Naše sušienky stačí vytvarovať do vajíčok.
Takto tvarované sa budú perfektne hodiť k zvyšku sviatočného jedla.
Postup je mimoriadne jednoduchý.
Potrebujete len formu vhodného tvaru, žltý džem a práškový cukor.
Žĺtok z džemu, bielok z cukru
V recepte sme použili broskyňový džem s veľmi rôsolovitou konzistenciou, preto sme ho premiešali v mixéri.
Za pripomenutie stojí, že je to možné.
Na prípravu veľkonočných sušienok potrebujeme:
400 g hladkej múky
250 g masla
3 žĺtky
žltý džem s vami zvolenou príchuťou (pomaranč, broskyňa, marhuľa atď…)
150 g práškového cukru
2 ČL vanilkovej arómy alebo vanilkového cukru
štipku soli
Postup:
Do misky pridáme teplé maslo.
Preosejeme múku a pridáme všetky ostatné suroviny okrem džemu.
Všetko spolu zmiešame.
Práškového cukru použijeme toľko, koľko uznáme za vhodné – cca 100-120 g.
Zvyšok odložíme na posypanie koláčikov.
Cesto ručne vymiesime do hladka.
Potom cesto zabalíme do nepriedušnej fólie.
Vložíme na cca 30 minút do chladničky.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm.
Vykrajovačkou v tvare vajíčka povykrajujeme sušienky.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme do zlatista asi 15 minút pri teplote 200°C.
Môžete si pomôcť vaľkaním, krájaním a pečením sušienok po dávkach.
Po vybratí sušienok z rúry ich bohato posypeme práškovým cukrom.
Namiesto žĺtka nanesieme na cesto trochu džemu.
Prajeme vám dobrú chuť!