V kuchyni mala v minulosti čestné miesto.
Umožňuje vám nielen variť chutné jedlá pre celú rodinu, ale poskytuje aj teplo počas chladných večerov.
Kachľové pece sa pomaly stávajú minulosťou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál pysznosci uvádza niekoľko výhod kachľovej pece, vďaka ktorým si znovu získava priazeň.
Udržiavala teplo, varná doska umožňovala variť viac jedál súčasne a navyše bola celkom lacná na údržbu, pretože ako „palivo“ sa používalo drevo.
Hoci ho v nových domoch len ťažko zoženiete, na dedinách stále nájdete kuchyne s kachľovou pecou.
Kachľová pec sa vracia do priazne
Majitelia kachľovej pece sa zhodnú na tom, že bola skutočným srdcom domu.
Niektorí hovoria, že dodala domu nielen teplo, ale aj dušu a tú správnu atmosféru.
Po dlhých rokoch sa pec stala minulosťou a väčšina Slovákov prešla na iný druh varenia a kúrenia.
Inflácia a prudko stúpajúce ceny môžu však všetko zmeniť.
Vysoké účty za elektrinu a kúrenie nás nútia čoraz viac oceňovať riešenia spred rokov.
Sporáky a kachľové kuchyne dnes už v reštauráciách či školách nenájdete, no v domácnostiach ich pribúda.
Je to všetko kvôli inflácii, zvyšovaniu cien plynu a energetickej kríze.
Aktuálnym problémom je nedostatok pecných technikov, teda špecialistov na stavbu a opravu pecí.
Zánik profesie spôsobila predovšetkým likvidácia kachľových pecí, pretože ich nahradili dnešné sporáky.
Neboli zákazky, tak museli zmeniť odvetvie.
Hromadná likvidácia kachlí spôsobila aj krach kachľových fabrík – nájsť kachle v dobrom stave je dnes naozaj ťažké a kúpa nových znamená veľké výdavky.
Prestavba kachľovej pece nie je vôbec lacná záležitosť.
Kachličky, ktoré ju pokrývajú, musia byť odolné a pevné.
Vďaka týmto vlastnostiam slúžia dlhé roky.
Niektoré kuchyne majú špeciálny priestor na drevo – nielenže je po ruke, ale je hneď vysušené a vďaka tomu lepšie horí.
Jedlá varené na kachľovej peci mali pre mnohých ľudí jedinečnú chuť, ktorú nemožno napodobniť pri varení na klasickom sporáku.
Obrovskou výhodou bolo, že dobrá kachľová pec udržala teplotu až 14 hodín.
Veľká výhrevná plocha sa hodila najmä počas sviatkov, kedy bol počet pripravovaných jedál väčší, ako zvyčajne.
Výhody kachľovej pece sa nedajú poprieť a mnohí chalupári si ich užívajú aj dnes.
Ak sa pre ne rozhodnete aj vy, určite neoľutujete.
Storočiami ovrená kvalita
História tohoto skvostu siaha až do 18. storočia.
Spočiatku bola rozšírená najmä medzi Nemcami.
Je to praktický vynález, ktorý sa pomerne rýchlo udomácnil aj v kuchyniach iných národností.
Kachľové pece začali zdobiť aj zámky a šľachtické paláce vďaka ich šik vzhľadu.
Sú síce drahšie, ako bežné spotrebiče, ale ich výhodou je, že nie sú závislé od dodávky elektriny, či plynu.
Na ich prevádzku stačí bežne dostupné palivo ako je drevo, či pelety.
Vďaka rôznemu dizajnovému, aj materiálnemu prevedeniu pôsobia aj v dnešných domácnostiach veľmi esteticky.
Vnášajú do domu jedinečnú atmosféru.
A spájajú funkciu varenia, či pečenia s vykurovaním.
Nič nechutí rovnako
Pamätáte si, ako vám vaša starká piekla chlebík na peci? Ak ste ho raz vyskúšali viete, že nič nechutí rovnako ako táto pochúťka nášho detstva.
Rovnako sa nedá napodobniť vôňa, ktorá sa pri pečení rozliehala po celej kuchni.
Pokojne môžete navštíviť najlepšiu reštauráciu, ale nič podobné tam určite nedostanete. :-)
Vďaka týmto vlastnostiam si kachľové pece rozhodne nezaslúžia upadnúť do zabudnutia!
Veľa šťastia!