Chrenmá výrazný antibiotický efekt a posilňujúce účinky.
Chren dokáže v tele účinne eliminovať infekcie a je výborným doplnkom liečby všetkých chorôb z prechladnutia.
Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus.
Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách.
Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule.
Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.
Chrenový zázrak
Potrebujeme:
250 g chrenu
200 g kvalitného medu
Šťavu z 1 citróna
3 cm zázvoru (nemusí byť)
Postup:
Chren aj zázvor rýchlo olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Zalejeme ho pohárom prevarenej, ale nie horúce, vody.
Starostlivo všetko premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pol druhej hodiny v izbovej teplote.
Po uplynutí tejto doby precedíme a tiež starostlivo vytlačíme tekutinu cez sterilne čisté plátenko a vmiešame celý med a trochu citrónovej šťavy.
Zázvor
Pôsobí proti infekciám horných dýchacích ciest.
Likviduje choroboplodné zárodky a mimoriadne silno pôsobí na tráviacu sústavu, harmonizuje jej činnosť.
Čerstvý je samozrejme najliečivejší.
Ako ho užívať
Kúsok zázvoru môžete pravidlene pridávať do domácich mixovaných ovocných alebo zeleninových štiav – smoothies.
Zázvor môžete tiež rozmixovať aj do obľúbenej tekvicovej polievky.
Pridáva sa do ázijských jedál, často sa podáva k hydinovému mäsu s ryžou.
Čerstvý zázvor nakrájajte a zalejte horúcou vodou.
Nechajte vylúhovať a pridajte lyžičku medu, pite trikrát denne.
Kedy ich užívať?
Preventívne v období zvýšeného výskytu vírusov a zápalov.
Ak sa cítite unavení a vyčerpaní.
Pri začínajúcej chorobe.
Aj počas choroby, ale nespoliehajte sa len na prírodnú liečbu. Ak je vám zle, musíte svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom.
Počas rekonvalescencie.
Pri nachladnutí.
Zázvorový zábal na uvoľnenie dutín
V miske zmeišame 1 lyžičku sušeného zázvoru a 1 lyžicu hladkej múky, pridáme vodu tak, aby vznikla hustá kaša.
Tú nanesieme na kúsok tkaniny a prikladáme na oblasť priedušiek aj na čelo a necháme pôsobiť vždy 30 minút.
Zábal je dobré prikryť plienkou a zabaliť do starého vlneného šálu.
Na zrazenie hrúčky je výborná lipa a echinacea
Z nich vám počas horúčky, či zvýšenej teploty najlepšie pomôže lipa, echinacea, mäta prieporná, baza čierna, šípky bohaté na vitamín C.
Doprajte si ich vo forme čajov.
Bazový sirup proti horúčke
Potrebujeme:
1 hrnček čerstvých bazových bobúľ
1/2 hrnčeka vody
1/2 hrnčeka medu alebo môžeme použiť cukor – verzia s medom je ale zdravšia
1 škoricová tyčinka
5 klinčekov
2 polievkové lyžice nakrájaného zázvoru (môže sa vynechať)
Postup:
Umyté bobule zalejeme vodou a pridáme korenie.
Privedieme do varu a odokryté varíme asi 60 min, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu.
Prepasírujeme cez sitko, pridáme med a premiešame kým sa nerozpustí.
V takomto stave vám sirup vydrží v chladničke asi mesiac.
Ak si chcete spraviť zásoby na dlhšie tak ho môžete zmraziť alebo sterilizovať.
Sirup rozlejte do zahriatych fliaš. dobre uzavrite, vložte do hrnca s teplou vodu a priveďte do varu.
Potom fľašky vyberte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte pomaly vychladnúť.
Tento sirup môžete používať ako liek pri prechladnutí alebo na dochutenie pri pečení, varení či do čaju.