Toto je asi najjednoduchší spôsob, ako si doma zaobstarať dokonalý a zdravý syr.
Hoci mnohí z nás možno poznajú jednoduché recepty na domáci biely syr, málokto si uvedomuje, ako veľmi sa dá urýchliť ich príprava.
Jednoduchý recept na lahodný domáci syr z portálu smakosze.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ukazuje sa, že najrýchlejším spôsobom, ako pripraviť syr doma, je získať ho z jogurtu.
Stačia vám dve ingrediencie a asi deň trpezlivosti, aby správne zareagovali.
Je zaujímavé, že tieto ingrediencie sú jogurt a soľ.
Suroviny, ktoré možno ľahko nájsť v každom obchode.
To isté platí aj o kuchynskom náradí – stačí vám miska, látková utierka a sitko.
Syr, ktorý pripravujeme, má viacero názvov.
Najčastejšie ho poznáme pod názvom grécky jogurt alebo skyr.
Znejú vám tieto názvy povedome?
Áno, hrubé verzie týchto produktov majú v skutočnosti blízko k syru, hoci sú často stále dostatočné riedke, aby sa dali nazvať jogurtom.
Menej často nájdeme v obchodoch aj produkt s blízkovýchodným názvom labneh.
Znamená to niečo veľmi podobné.
Oplatí sa však vyskúšať pripraviť domáci syr.
Takto budete mať istotu, že na zahustenie neboli použité žiadne ďalšie prísady.
Tento syr by mal byť ešte hustejší a dá sa použiť na rôzne druhy jedál, ktoré vyžadujú syr, nie jogurt.
Domáci syr
Grécky jogurt, skyr alebo labneh sa nazýva aj precedené mlieko.
Tento názov odráža spôsob ich prípravy.
Na domáci syr potrebujeme:
jogurt
soľ
Postup:
Najprv zmiešame jogurt so soľou.
Na 3/4 litra jogurtu použijeme čajovú lyžičku soli.
Dôkladne premiešame.
Na sitko položíme látkovú utierku a do takto vytvorenej misky nalejeme jogurt.
Utierku dôkladne zviažeme a necháme v sitku.
Potom sitko vložíme do misky.
Jedná sa o „cedenie mlieka“ avizované v názve.
Toto vrecko s jogurtom by malo ostať v chladničke asi 24 hodín.
Po tomto čase by sa mala z jogurtu vyzrážať všetka srvátka a v sitku zostane hustý syr.
Prajeme vám dobrú chuť!