Pripravte si doma nevšedný okúzľujúci tvarohový koláčik, ktorý si vás okamžite získa.
Vždy, keď dostaneme chuť na sladké, pripravím túto chutnú dobrotu.
Výnimočný recept na dokonalý tvarohový koláč z youtube kanála Cookrate – Dough Recipes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
250 ml teplého mlieka
40 g kyslej smotany
50 g kryštálového cukru
10 g soli
10 g sušeného droždia
1 vajce
50 ml rastlinného oleja
500 g hladkej múky
50 g rozpusteného masla
300 g tvarohu
50 g kryštálového cukru
70 g hrozienok
40 g kukuričného škrobu
1 žĺtok
20 ml mlieka
50 g hladkej múky
50 g masla
50 g kryštálového cukru
Na nápoj:
200 ml horúceho mlieka
30 g instantnej kávy
30 g hnedého cukru
50 ml horúcej vody
50 ml smotany na šľahanie
30 g nutelly
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko. Pridáme smotanu, cukor, soľ.
Potom pridáme droždie a metličkou vymiešame.
Pridáme vajce, olej a opäť premiešame.
Cez sitko preosejeme múku a rukou vymiesime cesto. Misku s cestom prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch. Na stole vymiesime a rozdelíme na 9 rovnakých častí.
Z každej časti naolejovanými rukami vytvarujeme guľku a prekryjeme na 15 minút utierkou.
Po uplynutí doby rozvaľkáme cesto, potrieme rozpusteným maslom a prehneme na polovicu.
V menšej miske zmiešame tvaroh, cukor, hrozienka a škrob.
Tvarohovú plnku nanesieme na kraje cesta, prehneme a z každej strany zrolujeme do stredu (viď video).
8 plnených roliek naukladáme vedľa seba na okrúhlu formu (priemer 24 cm) vystlanú papierom na pečenie.
Do stredu vložíme guľu z cesta.
Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Do menšej misky pridáme žĺtok, mlieko a vidličkou vyšľaháme.
Zmesou potrieme koláč.
Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo a cukor.
Rukou vymiesime a rozdrobíme na mrveničku.
Mrveničkou posypeme vrch koláča.
Koláč vložíme do rúry predhriatej na 170°C.
Pečieme 30 minút.
Do pohára nalejeme horúce mlieko a napeníme.
Do samostatného pohára nasypeme kávu, cukor, zalejeme horúcou vodou a napeníme.
Kávu nalejeme do pohára s mliekom.
Do ďalšieho pohára nalejeme smotanu a pridáme nutellu.
Vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme do nápoja.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: