V zimnom období je ľahké prechladnúť, pretože slnečné, pochmúrne a veterné obdobie sa môže navzájom striedať aj v priebehu jedinej hodiny.
To má vplyv na organizmus a v dôsledku nedostatku vitamínov sa telo stáva náchylnejšie.
S posilňovaním a podporou imunity sa oplatí začať čo najskôr a je dobré, ak poznáte nejaké domáce prostriedky na prírodnú liečbu príznakov nachladnutia, či chrípky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál femina odporúča nasadiť túto prírodnú medicínu hneď pri prvých príznakoch choroby.
Mnohí si to neuvedomujú, ale v kuchyni nájdete niekoľko zázračných surovín, ktoré môžu byť účinným liekom.
Vedeli to aj naše staré mamy
Nemusíte premýšľať o zložitých veciach.
Citróny, med, škorica a cesnak sú také jednoduché a bežné suroviny, ktoré sú ľahko dostupné a sú nabité dôležitými živinami.
Ukazujú sa ako účinná pomoc pri nádche, či chrípke.
Výhodou je aj to, že všetky tieto suroviny môžete podávať aj deťom.
Ako pomáhajú?
Naše staré mamy to vedeli zo skúseností, z počutia, či od svojich predkov.
Dnes už však máme možnosť dozvedieť sa o účinných látkach týchto surovín viac.
Med pôsobí antisepticky a je bohatý na minerály a vitamíny, ako sú B a C.
Obsahuje enzýmy, ktoré majú baktericídny účinok, čím med pomáha vypudiť chorobu z tela.
Škorica má tiež antibakteriálny účinok, zahrieva organizmus, preto sa stáva dobrým spojencom nielen pri chorobe.
Cesnak je tiež antibakteriálny a je zdrojom protiplesňových, expektoračných a imunitu posilňujúcich flavonoidov.
Jeho nutričný obsah má vysoký obsah vitamínov B a C.
Citróny zasa môžu byť dobrým pomocníkom pri liečbe prechladnutia vďaka veľmi vysokému obsahu vitamínu C.
Domáca zmes na prechladnutie
Štyri veľmi účinné zbrane, ktoré poznali naše staré mamy sú jednodznačne citrón, med, škorica a cesnak.
Dajú sa skombinovať v dvoch typoch zmesí, ktoré pri použití v rôznu dennú dobu môžu pomôcť skrátiť trvanie prechladnutia a zmierniť príznaky.
Medovo-cesnaková zmes
Zmes vyžaduje toľko lyžičiek medu, koľko je strúčikov cesnaku.
Pretlačte strúčiky cez lis na cesnak, aby ste vytvorili pastu a vmiešajte med.
Konzumovať ho treba pomaly 2-3x denne po jednej malej lyžičke, neprehĺtať hneď, ale cmúľať aspoň pár sekúnd.
Táto zmes by sa mala podávať starším deťom, vzhľadom na intenzívnejšiu chuť, ale množstvo medu je možné podľa potreby zvýšiť.
Citrón, škorica a med
Vylisovanú šťavu z jedného veľkého alebo dvoch malých citrónov treba zmiešať so štvrtinou lyžičky škorice a lyžicou medu.
Jedna alebo dve malé lyžičky by sa mali konzumovať každých pár hodín pomalým saním.
Samozrejme, ak problém pretrváva alebo sa stáva vážnejším, môže byť potrebné lekárske vyšetrenie a predpísané lieky.
Domáce prostriedky však môžu slúžiť aspoň ako doplnková pomoc.
Veľa zdravia!