Mladá žihľava je ZELENÉ ZLATO: Poradím vám, ako z nej vyťažiť najviac živín a vitamínov!

Žihľava je poklad z prírody, bohatý na vitamíny a základné živiny pre naše zdravie.

Je úžasné, ako môže byť táto na prvý pohľad obyčajná rastlina taká prospešná pre naše telo.

Podľa niektorých štúdií dokáže extrakt zo žihľavy zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi, čím chráni naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi a inými škodlivými látkami v životnom prostredí.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvádza portál suntgospodina, konzumácia žihľavy teda môže byť výborným prostriedkom na udržanie zdravia a prevenciu rôznych chorôb.

Žihľava obsahuje okrem antioxidantov aj vysoké množstvo chlorofylu, viac ako ktorákoľvek iná rastlina.

Táto látka je zodpovedná za intenzívnu zelenú farbu rastlín a je tiež bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov s dôležitými terapeutickými vlastnosťami.

 

 

V skutočnosti je chlorofyl známy svojou schopnosťou čistiť krv a pomáhať odstraňovať toxíny z tela.

To môže pomôcť predchádzať chorobám a udržiavať dobré celkové zdravie.

Ak teda hľadáte prírodný a lahodný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie, potom by žihľava mala byť na vašom zozname základných potravín.

 

 

Môžete ju pridať do polievok, šalátov alebo uvariť ako hlavné jedlo.

Okrem toho si môžete vychutnať aj teplý žihľavový čaj, ktorý vám môže pomôcť cítiť sa lepšie a udržať si zdravie.

Pozrime sa na niekoľko receptov so žihľavou.

 

 

Žihľavová omeleta

Potrebné ingrediencie:

8 vajec

 

 

250 g žihľavy

2 zelené cibule

3-4 lyžice olivového oleja

100 g strúhaného parmezánu

 

 

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Očistite si žihľavu pomocou rukavíc, aby vás nepopŕhlila a odstráňte listy zo stoniek.

Umyte ich a nechajte odkvapkať.

Nasekajte ju.

Cibuľu si nakrájajte nadrobno a dajte na panvicu s olivovým olejom.

 

 

Restujte 3-4 minúty na strednom ohni do sklovita.

Postupne pridávajte nahrubo nasekanú žihľavu.

Teraz možno budete musieť pridať trochu vody, aby ste ju nepripálili.

Restujte asi 5-7 minút na miernom ohni, kým listy úplne nezmäknú a neodparí sa voda.

Medzitým si v miske rozbite vajíčka a zmiešajte ich so soľou, čiernym korením a parmezánom.

 

 

Pod panvicou mierne zvýšte teplotu.

Nalejte vaječnú zmes do panvice.

Trochu premiešajte, aby sa cibuľa vmiešala do vajíčok.

Znížte teplotu na stredne nízku a vypnite asi o 12 minút keď vajcia stuhnú – nemiešajte.

Žihľavová šťava

 

 

Žihľavová šťava má tonizujúce, povzbudzujúce a vyživujúce účinky na celé telo.

Z hľadiska vlákniny, bielkovín a sacharidov je žihľava prirovnávaná k jačmeňu a pšenici.

Ide o prírodnú zdravotnú bombu s obsahom vitamínov A a C, sodíka, vápnika, železa, antioxidantov, mastných kyselín atď.

Má bohatý nutričný obsah, vďaka čomu pomáha zvyšovať vitalitu organizmu.

Starovekí Egypťania používali žihľavový čaj na zmiernenie bolesti kĺbov a chrbta.

 

 

Pre ľudí trpiacich bolesťami svalov a chrbta sa odporúča užívať žihľavu vo forme masti, kúpeľov, šťavy alebo čaju.

Kúra zo žihľavovej šťavy na bolesti kĺbov, svalov a reumatické bolesti

Pre dosiahnutie najlepších výsledkov by sa žihľavová šťava mala užívať vo veľkých množstvách 2 alebo 3 poháre denne, t.j. medzi 500-700 ml šťavy / deň.

Čerstvú žihľavu môžete priamo vyžmýkať, no vedzte, že chuť nebude príjemná a v koncentrovanej forme sa bude konzumovať dosť ťažko.

Odporúča sa teda zmiešať šťavu s vodou, citrónovou šťavou a medom, prípadne s jablkom a mrkvou.

 

 

Na hrsť žihľavy použite veľké jablko a veľkú mrkvu.

VÝHODY

  • zmierňuje bolesti ramien, kolien, chrbta, chrbtice, menštruačné, svalové
  • má protizápalový, prečisťujúci, protianemický, regeneračný, upokojujúci účinok
  • je všeobecným vnútorným liečiteľom: zvyšuje imunitu voči chorobám a odolnosť voči námahe
  • môže predchádzať anémii a kardiovaskulárnym ochoreniam
  • pomáha pri detoxikácii krvi, obličiek, pečene
  • pomáha odstraňovať prebytočnú kyselinu močovú
  • priaznivo pôsobí pri opuchoch, dne alebo infekciách močových ciest

 

Žihľavová polievka – Jednoduchý recept z Moldavska

 

 

Potrebujeme:

zväzok žihľavy

1 mrkvu

paštrnák (1 kus)

polovica zeleru

1 koreň petržlenu

olej

1 pór alebo zväzok zelenej cibuľky

Spôsob prípravy:

Žihľavu si dobre umyjeme a vyžmýkame.

Povaríme 5 minút vo vode.

 

 

Vytlačíme z nej šťavu, ktorú nevyhadzujeme.

Nakrájame si paštrnák, mrkvu, polovicu zeleru a koreň petržlenu.

Zeleninu podusíme v hrnci na pár lyžiciach rozpáleného oleja.

Pridáme aj stonku póru alebo nakrájanú cibuľku.

 

 

Zeleninu následne zalejeme 3 L vriacej vody a 1 litrom šťavy, v ktorej sa varila žihľava.

Polievku privedieme do varu a po 5 minútach pridáme uvarenú žihľavu.

Nechajte variť 10 minút, potom pridáme slíže.

Oheň trochu znížime a po 5 minútach odstavíme.

Hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút.

Ak máte radi, môžete dať aj kolieska klobásy.

Náš tip: Žihľavovú vodu nevyhadzujeme: môžeme ju buď vypiť namiesto vody, alebo si ňou opláchnuť hlavu po umytí šampónom. Je plná železa, minerálov a vitamínov!

12 výhod žihľavy

Žihľava je užitočná bylinka s množstvom zdravotných výhod.

Tu je 12 najdôležitejších výhod žihľavy:

Stimuluje imunitný systém – Žihľava je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu imunoglobulínov, bielkovín nevyhnutných pre imunitný systém.

Znižuje zápal – Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a protizápalových zlúčenín môže žihľava pomôcť znížiť zápal v tele.

Pomáha udržiavať zdravú pokožku – Pravidelná konzumácia žihľavy môže pomôcť udržať zdravú pokožku vďaka jej protiplesňovým a antibakteriálnym vlastnostiam.

Podporuje zdravie očí – Žihľava obsahuje vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie očí a prevenciu očných chorôb.

 

 

Chráni zdravie obličiek – Žihľava má prirodzené diuretické vlastnosti, ktoré pomáhajú čistiť obličky a odstraňovať toxíny z tela.

Zlepšuje trávenie – Žihľava má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a nadúvanie, čím zlepšujú trávenie.

Zníženie hladiny cholesterolu – Žihľava obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čím chránia srdce a tepny.

Znižuje hladinu cukru v krvi – Štúdie ukázali, že žihľava môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, vďaka čomu je ideálna pre ľudí s cukrovkou.

 

 

Zlepšuje zdravie kostí – Vďaka vysokému obsahu vápnika, horčíka a ďalších základných minerálov pomáha žihľava udržiavať zdravie kostí.

Pomáha regulovať hormóny – Žihľava obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú regulovať hladiny hormónov v tele, čím sa znižuje riziko hormonálnych porúch.

Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie – Žihľava pomáha znižovať zápal a chráni srdce a tepny, čím prispieva ku kardiovaskulárnemu zdraviu.

Znižuje príznaky alergie – Žihľava obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať príznaky alergie, vrátane alergickej rinitídy.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.