Pripravte si doma rýchly a jednoduchý čokoládový koláč so sušienkami.
Tento lahodný krémový koláčik pohladí všetky vaše zmysly.
Jednoduchý recept na jemný čokoládový dezert so sušienkami z portálu mojegotowanie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Krupica vs. múka v dezertoch
Hlavný rozdiel medzi krupicou a múkou v dezertoch spočíva v ich štruktúre a vplyve na výslednú textúru a chuť dezertu:
Krupica:
Je vyrobená z hrubej zomletej pšenice, ktorá má zrnitú štruktúru.
V dezertoch dodáva krupica textúru a nadýchanú konzistenciu.
Používa sa na prípravu rôznych dezertov, ako sú krupicová kaša, nákypy, knedle, koláče a posýpky.
Vďaka svojej štruktúre krupica dokáže absorbovať tekutinu a udržať ju v sebe, čím zabraňuje vysušovaniu dezertu a dodáva mu šťavnatosť.
Krupica dokáže absorbovať arómy ostatných surovín v dezerte a obohatiť tak jeho celkovú chuť.
Krupica je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.
Krupica obsahuje aj vitamíny a minerály, ako sú vitamíny skupiny B a železo.
Múka:
Je jemne zomletá obilnina, ktorá má práškovú konzistenciu.
V dezertoch slúži múka ako spojivo a dodáva im štruktúru a pevnosť
Používa sa na prípravu rôznych dezertov, ako sú koláče, sušienky, muffiny, palacinky a lievance.
Múka má rôzne typy a vlastnosti, ktoré ovplyvňujú výslednú textúru dezertu.
Napríklad hladká múka je jemnejšia a ľahšia ako polohrubá múka, ktorá dodá dezertu hutnejšiu textúru.
Na krupicový koláč potrebujeme:
6 balení sušienok (malých)
1 l mlieka
1 balenie masla alebo margarínu
1 šálku kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
3-4 PL kakaa
1 šálku krupice
Na čokoládovú polevu:
1/2 balenia masla alebo margarínu
1/2 šálky kryštálového cukru
2 PL vody
3-4 PL kakaa
Postup:
Na plech na pečenie poukladáme sušienky. V hrnci zohrejeme mlieko.
Pridáme margarín, cukor, vanilkový cukor a kakao.
Všetky tieto ingrediencie počas rýchleho miešania povaríme.
Pridáme krupicu.
Premiešame a varíme 3-5 minút.
Horúcu zmes nalejeme na sušienky.
Na vrch naukladáme ďalšiu vrstvu sušienok.
Všetky suroviny na polevu rozpustíme.
Varíme, kým nezískame hustú hmotu.
Polevou polejeme koláč a vložíme ho do chladničky.
Po stuhnutí môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!