Jednoznačne najlepší recept na lahodné domáce záviny, aký som kedy vyskúšal.
Po upečení ani nestihne vychladnúť a už je po nej.
Výnimočný recept na najlepšiu domácu pochúťku z youtube kanála Mala Brza Kuhinjica / Little Quick Kitchen.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
70 g masla alebo margarínu
1 vajce
100 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
100 ml mlieka
350 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva
200 g maku
1 PL práškového cukru
1 PL džemu
1 PL strúhanky
50 ml horúceho mlieka
citrónovú šťavu podľa chuti
200 g marhuľového džemu
1 malé jablko
1-2 PL strúhanky
škoricu podľa chuti
Postup:
Do hlbokej misky vložíme zmäknuté maslo.
Pridáme vajce.
Nasypeme cukor.
Pridáme vanilkový cukor.
Nalejeme mlieko a mixérom vyšľaháme.
Do samostatnej misky s múkou pridáme prášok do pečiva a premiešame.
Múku na dvakrát nasypeme do misky s maslovou zmesou a špachtľou premiešame.
Rukou vymiesime cesto.
Položíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
Potom cesto na pomúčenom stole rozvaľkáme.
Do samostatnej misky nasypeme mak a práškový cukor.
Pridáme džem a strúhanku.
Nakoniec nalejeme horúce mlieko a metličkou premiešame.
Dochutíme citrónovou šťavou a opäť zamiešame.
Makovú zmes rozotrieme na cesto a 2 cm z každej strany necháme voľné.
Okraje zahneme dovnútra a cesto zrolujeme.
Rolku vložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie.
Rozvaľkáme aj druhé cesto.
Do misky pridáme džem, na hrubo nastrúhané jablko, škoricu, strúhanku a všetko spolu zmiešame.
Zmes rozotrieme na cesto.
Prehneme okraje a cesto zrolujeme (viď video).
Potom cesto položíme na plech.
Do cesta spravíme zárezy a plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Upečený závin posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: