Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladinu cukru v krvi a zlepší sa aj celkové zdravie.
Stačí ich pomlieť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhrad klasickej múky.
Čo dokážu?
-predchádzajú zápche,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
-prospievajú zraku (obsahujú luteín),
-na živiny najbohatšia obilnina,
-stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky),
-obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor,
-optimalizujú činnosť tenkého čreva,
-zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôže vám schudnúť zdravo,
-znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb, posilňujú srdce a cievy,
-tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy,
-znižujú cholesterol,
-prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi,
-sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,
-prevencia rakoviny tráviaceho traktu.
Toto dokážu s vašim telom
Lepšia pokožka
Vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém, akné a tiež podporujú celkové zdravie a vitalitu zdravie pokožky.
Jedinečné vlastnosti ovsených vločiek vyplývajú z prítomnosti širokého spektra vitamínov a stopových prvkov. Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov.
Rovnako účinne zužujú póry a majú omladzujúci účinok.
Železo je jedným z najdôležitejších prvkov výživy a udržiavania optimálnej hydratácie kožných buniek.
Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a iných mikro-úrovniach.
Horčík normalizuje krvný obeh a zabezpečuje hĺbkovú obnovu kožných buniek.
Budete mať vysnívané svaly
Jedna porcia alebo asi 8 polievkových lyžíc vločiek dodáva vášmu organizmu 15% odporúčaného denného množstva bielkovín.
Nezabudnite na vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktoré pomáhajú regenerovať svalové vlákna rýchlejšie.
Ochráni vaše telo pred chorobami
Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty.
Ti pomáhajú pri chorbách, zápaloch a vysokom krvnom tlaku.
Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Ich účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C.
Nie je úplne náhodné, že raňajky často spájajú pomarančový džús s ovsenými vločkami.
Budete plní energie
Vločky sú bohaté na sacharidy a poskytujú viac energie pre vaše telo.
Táto energia sa však uvoľňuje pomaly, postupne počas niekoľkých hodín.
Schudnete zdravo
Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšovať metabolizmus a urýchľuje zdravý úbytok hmotnosti.
Raňajky postavené na ovsených vločkách počas dlhšieho časového obdobia (aspoň 6 týždňov) nám umožňujú vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.
Pomalé sacharidy obsiahnuté v tejto potravine umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.
Živiny v nich nielen zrýchľujú náš metabolizmus, ale tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.
Nižší cholesterol
Kyselina linolová pomáha znižovať hladinu triglyceridov a „zlého cholesterolu v krvi“.
Tieto živiny „čistia“ zvyšky tuku zo stien tepien a chránia naše telo pred rozvojom takých vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.
Nižšie riziko srdcových ochorení
Ovos je bohatý na dobré zdravé tuky a podporuje srdcové bunky a obehový systém.
Vďaka antioxidantom sa pravdepodobnosť poškodenia steny krvných ciev voľnými výrazne radikálmi znižuje.
Tvarohové lievance bez múky a cukru
Potrebujeme (na dve porcie):
250 g jemného tvarohu
3 vajcia
1 PL medu
štipka sódy bikarbóny
2 lyžice najemno namletých ovsených vločiek (môžeme použiť aj špaldovú či obyčajnú múku, ale to už nebudú lievance bez múky :-))
1/2 škorice škorice
Maslo alebo kokosový olej na opekanie (ak máte kvalitnú panvicu napr. kameninovú, netreba žiaden tuk)
Postup:
Tvaroh zmixujeme s vajíčkami a medom.
Samostatne zmiešame múku, sódu, škoricu a pridáme k tvarohovej zmesi.
Cesto chvíľu necháme nakypriť a potom na panvici na masle alebo troške oleja opekáme lievance (asi 2 minútky z každej strany).
Na panvici môžete do cesta hodiť aj pár čučoriedok, alebo iné drobné ovocie.
10-minútové placky ako náhrada pečiva
Potrebujeme:
150 g ovsených vločiek
125 g kyslej smotany
3 vajcia
Listy čerstvého zeleru
Soľ podľa chuti
Postup:
Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.
Božská čoko-torta bez múky a cukru