Recept na šišky z roku 1866 je bezkonkurenčný: Na panvici sa tak veľmi nafúknu, že ich budete musieť stlačiť!

Vynikajúce šišky podľa starodávneho receptu.
[mashshare]

Nie každý si uvedomuje, že šišky sú naozaj stará pochúťka.

 

 

Tak stará, že recept na ne bol zahrnutý v kuchárskej knihe vydanej v roku 1866!

Recept je podobný modernému, aj keď s malými rozdielmi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vzácny starodávny recept na jemné domáce šišky z portálu newsy.gotujmy.

Ak by ste mohli vynájsť stroj času a vrátiť sa o viac ako 150 rokov späť, niektorí ľudia by boli pravdepodobne prekvapení, koľko jedál, o ktorých vieme, vtedy existovalo.

Patria sem klasické bravčové rezne a šišky.

 

 

O tom, čo sa varilo v minulosti, sa môžeme dozvedieť z dnes už ikonických kuchárskych kníh.

V jednej z nich natrafíme na recept na šišky, ktoré sa v mierne zmodernizovanej verzii dajú pripraviť aj dnes.

Ako sa šišky pripravovali v minulosti?

V jednej z tradičných kuchárskych kníh by ste mohli naraziť na recept na šišky.

Dnes by to bolo krok za krokom dosť náročné.

Potrebujete veľké množstvo vajec a tiež trochu horkých mandlí, ktoré sa dnes prakticky nedajú zohnať.

 

 

Cesto sa samozrejme vysmážalo na bravčovej masti, k čomu autor odporučil naliať pohár liehoviny, tak ako dnes.

Jeho účelom bolo zo šišiek odstrániť pach z vysmážania.

Namiesto bravčovej masti sa dal použiť iný tuk, ale každý mal svoje výhody a nevýhody.

Na prípravu šišiek potrebujeme:

4 šálky pšeničnej tortovej múky

1,5 šálky mlieka

100 g kryštálového cukru

 

 

50 g masla

30 g droždia

2 PL liehoviny

8 žĺtkov

5 bielkov

kôru z 1 citróna

1 l rastlinného oleja na vysmážanie

4 PL mandľových lupienkov

džemy podľa chute

 

 

Na polevu:

2 vanilkové struky

horúcu vodu

2 šálky práškového cukru

Postup:

Do misky nasypeme 1 hrnček múky a zalejeme hrnčekom vriaceho mlieka.

Zmiešame.

Do misky so žĺtkami pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty.

 

 

Do zvyšného mlieka (malo by byť teplé) nadrobíme droždie.

Potom do múky s mliekom pridáme vaječnú zmes.

Nakoniec pridáme droždie s mliekom a premiešame.

 

 

V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.

Pridáme do cesta a jemne zmiešame.

Necháme kysnúť pol hodinu na teplom mieste.

 

 

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, nasypeme do neho zvyšok múky.

Pridáme lieh a nastrúhanú citrónovú kôru.

Cesto dôkladne premiešame a niekoľko minút miesime.

 

 

Potom do zmesi nalejeme rozpustené, ale vychladnuté maslo.

Miesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky.

Posypeme malým množstvom múky, misku prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby preložíme cesto na dosku posypanú múkou.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm.

Pomocou pohára povykrajujeme z cesta kruhy.

 

 

Do stredu každého kruhu pridáme porciu džemu a pritlačíme okraje, aby sme vytvorili šišku.

Pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.

Do hlbokej panvice nalejeme olej, zohrejeme ho približne na 170°C.

 

 

Šišky vložíme do oleja a smažíme z oboch strán asi 2 minúty dozlatista.

Scedíme ich na tanieri vystlanom papierovou utierkou.

Z vanilkového struku vyberieme jadierka a zmiešame ich s práškovým cukrom.

 

 

Nalejeme horúcu vodu a vymiešame do hladkej zmesi.

Ak je poleva príliš hustá, pridáme trochu horúcej vody, ak je príliš riedka, pridáme cukor.

Šišky polejeme polevou a posypeme mandľovými lupienkami.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes