Nie každý si uvedomuje, že šišky sú naozaj stará pochúťka.
Tak stará, že recept na ne bol zahrnutý v kuchárskej knihe vydanej v roku 1866!
Recept je podobný modernému, aj keď s malými rozdielmi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vzácny starodávny recept na jemné domáce šišky z portálu newsy.gotujmy.
Ak by ste mohli vynájsť stroj času a vrátiť sa o viac ako 150 rokov späť, niektorí ľudia by boli pravdepodobne prekvapení, koľko jedál, o ktorých vieme, vtedy existovalo.
Patria sem klasické bravčové rezne a šišky.
O tom, čo sa varilo v minulosti, sa môžeme dozvedieť z dnes už ikonických kuchárskych kníh.
V jednej z nich natrafíme na recept na šišky, ktoré sa v mierne zmodernizovanej verzii dajú pripraviť aj dnes.
Ako sa šišky pripravovali v minulosti?
V jednej z tradičných kuchárskych kníh by ste mohli naraziť na recept na šišky.
Dnes by to bolo krok za krokom dosť náročné.
Potrebujete veľké množstvo vajec a tiež trochu horkých mandlí, ktoré sa dnes prakticky nedajú zohnať.
Cesto sa samozrejme vysmážalo na bravčovej masti, k čomu autor odporučil naliať pohár liehoviny, tak ako dnes.
Jeho účelom bolo zo šišiek odstrániť pach z vysmážania.
Namiesto bravčovej masti sa dal použiť iný tuk, ale každý mal svoje výhody a nevýhody.
Na prípravu šišiek potrebujeme:
4 šálky pšeničnej tortovej múky
1,5 šálky mlieka
100 g kryštálového cukru
50 g masla
30 g droždia
2 PL liehoviny
8 žĺtkov
5 bielkov
kôru z 1 citróna
1 l rastlinného oleja na vysmážanie
4 PL mandľových lupienkov
džemy podľa chute
Na polevu:
2 vanilkové struky
horúcu vodu
2 šálky práškového cukru
Postup:
Do misky nasypeme 1 hrnček múky a zalejeme hrnčekom vriaceho mlieka.
Zmiešame.
Do misky so žĺtkami pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty.
Do zvyšného mlieka (malo by byť teplé) nadrobíme droždie.
Potom do múky s mliekom pridáme vaječnú zmes.
Nakoniec pridáme droždie s mliekom a premiešame.
V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.
Pridáme do cesta a jemne zmiešame.
Necháme kysnúť pol hodinu na teplom mieste.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, nasypeme do neho zvyšok múky.
Pridáme lieh a nastrúhanú citrónovú kôru.
Cesto dôkladne premiešame a niekoľko minút miesime.
Potom do zmesi nalejeme rozpustené, ale vychladnuté maslo.
Miesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky.
Posypeme malým množstvom múky, misku prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby preložíme cesto na dosku posypanú múkou.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm.
Pomocou pohára povykrajujeme z cesta kruhy.
Do stredu každého kruhu pridáme porciu džemu a pritlačíme okraje, aby sme vytvorili šišku.
Pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
Do hlbokej panvice nalejeme olej, zohrejeme ho približne na 170°C.
Šišky vložíme do oleja a smažíme z oboch strán asi 2 minúty dozlatista.
Scedíme ich na tanieri vystlanom papierovou utierkou.
Z vanilkového struku vyberieme jadierka a zmiešame ich s práškovým cukrom.
Nalejeme horúcu vodu a vymiešame do hladkej zmesi.
Ak je poleva príliš hustá, pridáme trochu horúcej vody, ak je príliš riedka, pridáme cukor.
Šišky polejeme polevou a posypeme mandľovými lupienkami.
Prajeme vám dobrú chuť!