Bola by to veľká škoda, keby ste bobkový list používali len ako dochucovadlo.
Prináša totiž mnoho zdravotných benefitov a okrem čaju si z neho pripravíte aj účinný sirup proti kašľu.
Je dokonca účinnejší, ako obľúbený cibuľový sirup.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dajte mu šancu a pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu smakosze.
Sirup proti kašľu
Sezónne prechladnutia nie sú v zime ničím výnimočným.
Samozrejme, keď sme chorí, okamžite ideme k lekárovi.
Niekedy sú však infekcie len mierne, čo nám umožňuje využiť pri liečbe silu prírody.
Vtedy sú domáce sirupy proti kašľu skutočnými hrdinami nášho zdravia.
Sú skvelé aj v núdzových prípadoch, keď sú zatvorené miestne lekárne a nás trápi pretrvávajúci kašeľ.
Ich výhodou je aj to, že ich vo väčšine prípadov môžu užívať aj deti.
Väčšinou v takýchto situáciách siahneme po domácom cibuľovom sirupe.
Tentokrát však zabudnite na cibuľový sirup a pripravte si tento s bobkovým listom.
Rozhodne totiž stojí za pozornosť.
Bobkový list, ktorý v tomto recepte nahrádza cibuľu, má skvelé antibakteriálne vlastnosti.
Ingrediencie:
12 bobkových listov
¾ šálky kryštálového cukru
1 citrón
vodu
Postup:
Bobkové listy na niekoľko minút namočte, dôkladne opláchnite a osušte papierovou utierkou.
Citrón si dôkladne vydrnite roztokom sódy bikarbóny a vody.
Vytlačte z neho šťavu a niekoľko plátkov si môžete vložiť aj do pohára.
Cukor nasypte na suchú panvicu a rovnomerne ho rozložte.
Dajte na oheň a za stáleho miešania roztopte, kým nevznikne jednotný karamel bez hrudiek.
Potom zalejte vodou.
Následne pridajte bobkové listy a varte 10 minút.
Podľa potreby podlievajte vodou.
Po uvarení prikryte pokrievkou a nechajte mierne vychladnúť.
Potom sirup sceďte a nalejte do pohára.
Pridajte citrónovú šťavu a prípadne plátky citróna.
Nádobu zatvorte a silno ňou pretrepte, aby sa ingrediencie premiešali.
Sirup je pripravený na okamžité použitie, ale po 24 hodinách sú chute intenzívnejšie.
Jablko s bobkovým listom
Bobkový list používajte vždy sušený, pretože čerstvé listy môžu byť toxické.
Potrebujeme:
3 bobkové listy
1 jablko
1 l vody
voliteľné: škorica a med
Postup:
Ako prvé si dôkladne umyjeme jablko.
Potom ho rozrežeme na 4 časti a odstránime jadrovník.
Nakrájame na menšie kúsky.
Vodu nalejeme do hrnca a necháme zovrieť.
Potom pridáme bobkový list, škoricu a povaríme 5 minút.
Nakoniec pridáme jablko, odstavíme zo sporáka a necháme pod pokrievkou 10 minút.
Hotový nápoj preceďte cez sitko, pridajte med a pite ráno nalačno, alebo večer pred spaním.
Nikdy však nie dlhšie, ako 2 týždne, potom si musíte dať prestávku.
Zdravotné výhody
Bobkový list sa využíva najmä na dochucovanie rôznych omáčok a polievok.
Dokáže však oveľa viac.
V kombinácii s jablkom zlepšuje zrak, znižuje zápal a zmierňuje bolesť.
Pravidelná konzumácia tohto nápoja zmierňuje zápal kĺbov.
Tiež reguluje krvný obeh.
Pomáha pri migréne.
Posilňuje imunitný systém.
Pomáha bojovať s chorobou dýchacích ciest.
Jablko obsahuje antioxidanty s protizápalovým účinkom.
A tento čaj je tiež bohatý na vitamín C, preto je výborný aj pri chrípke a prechladnutí.
Vďaka rozpustnej vláknine pektín, ktorá sa nachádza v šupke, veľmi účinne znižuje zlý cholesterol.
Preto by sa jablko nemalo šúpať.
Konzumáciou tohto nápoja tiež posilníte svoje srdce.
Bobkový list pomáha bojovať proti srdcovým chorobám, znižuje stres a krvný tlak.
Štúdia uskutočnená University of Medical Sciences v Iráne zistila, že bobkový list pomáha znižovať množstvo tuku v tele a lieči obličkové kamene.
Tento nápoj je vhodný aj pre diabetikov a ako prevencia proti cukrovke, pretože reguluje hladinu cukru v krvi.
Ďalšou výhodou tohto nápoja je aj to, že spomaľuje starnutie buniek.
Veľmi prospešný je na astmu, zapálené priedušky a tiež zlepšuje funkciu mozgu.
Veľa zdravia!