Vyrobte si 100% prírodný jablčný ocot, ktorý vám prinesie mnohé zdravotné benefity.
Jablčný ocot má všestranné využitie, pretože okrem použitia v kuchyni pomáha napríklad aj pri chudnutí.
Okrem toho má celý rad ďalších pozitívnych účinkov na naše zdravie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu curapelanatureza.
Poznaním správnych proporcií a doby fermentácie môžete jablká premeniť na domáci jablčný ocot.
Preto vás nižšie naučíme recept, ktorý si môže doma vyrobiť každý.
Domáci jablčný ocot
Podľa tohto receptu si vyrobíte 100% prírodný jablčný ocot, ktorý prinesie mnoho zdravotných výhod.
Ingrediencie:
700 g jabĺk
½ šálky organického granulovaného cukru
1 sklenenú nádobu s objemom 4 alebo 5 litrov – môže to byť veľký pohár od nakladaných uhoriek
Odporúčanie: ak nemôžete nájsť veľkú sklenenú nádobu, použite niekoľko menších fliaš.
Spôsob prípravy:
V prvom kroku je potrebné len umyť jablká a nečistiť ich, keďže ich budeme používať so šupkou.
Na to je potrebné čo najdôkladnejšie odstrániť zvyšky pesticídov.
Môžeme si teda pripraviť roztok vody a sódy bikarbóny, ktorý vyčistí šupu jablka.
Ovocie nakrájajte na malé kúsky, polovicu z nich vložte do mixéra, pridajte polovicu cukru a 1,5 litra vody.
Trikrát rozmixujte v pulznom režime, teda len tri pulzy, aby sa jablká len mierne rozpadli.
Potom rozmixujeme druhú polovicu jabĺk s ďalším 1,5 litrom vody a druhou polovicou cukru.
Nalejte obe zmesi do čistej, sterilizovanej sklenenej nádoby, prikryte kusom čistej vreckovky a zaistite gumičkou.
Necháme kvasiť desať dní, na čistom, suchom, vetranom a najlepšie tmavom mieste.
Počas tohto procesu je nevyhnutné zmes dvakrát denne premiešať, aby jablká na vrchu nezoxidovali a nevytvorili pleseň.
Ak tento krok preskočíte, bohužiaľ nebudete mať ocot, pretože plody splesnivejú.
Po uplynutí tejto doby obsah sceďte – použite čistú utierku, ktorá nezapácha po čistiacich prostriedkoch.
Dobre stlačte, aby ste extrahovali všetku tekutinu, výlisky vyhoďte.
Pohár dobre očistite horúcou vodou, pridajte precedenú tekutinu a opäť prikryte kúskom čistej vreckovky, zaistite gumičkou.
Nechajte kysnúť ešte 3 týždne, na čistom, tmavom a vzdušnom mieste.
To je dostatočný čas na dokončenie procesu fermentácie.
Pri vyšších teplotách však môže byť hotový za kratší čas – pri bežných teplotách však stačí mesiac.
Po 31 dňoch naplňte fľaše z tmavého skla, naplňte ich po hrdlo a pevne uzavrite.
Skladujte na čistom, suchom, vetranom a tmavom mieste a ihneď ho môžete začať používať.
Ak ho necháte zrieť šesť mesiacov, bude to ešte lepšie.
Výhody jablčného octu
Jablčný ocot má protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti.
Okrem toho je bohatý na pektín, rozpustnú vlákninu s niekoľkými zdravotnými výhodami.
Prispieva k chudnutiu
Kyseliny a polyfenolové zlúčeniny v jablčnom octe pomáhajú črevu absorbovať menej sacharidov, čím pomáhajú pri chudnutí.
Pektín, rozpustná vláknina prítomná v jablkách a následne aj v octe, spôsobuje pocit sýtosti.
Vďaka tomu je žalúdok „plný“, cítime sa menej hladní a menej jeme.
Okrem toho protizápalové a antioxidačné vlastnosti zabraňujú hromadeniu tuku a podporujú jeho odstraňovanie.
Zlepšuje trávenie
Kyselina octová a chlorogenová a vláknina v jablčnom octe pomáhajú pri tráviacom procese.
Zabraňuje tak zlému tráveniu, chráni žalúdok a znižuje pocit ťažkého žalúdka.
Pomáha kontrolovať cukrovku
Štúdie ukazujú, že jablčný ocot môže pomôcť pri kontrole a prevencii cukrovky a glukózy v krvi.
Obsahuje totiž kyselinu octovú, ktorá brzdí pôsobenie niektorých črevných enzýmov a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Okrem toho vláknina pomáha telu absorbovať menej uhľohydrátov, a tak kontrolovať skoky cukru v krvi po jedle.
Ďalším faktorom, ktorý robí z jablčného octu spojenca proti cukrovke, je to, že znižuje produkciu glukózy v pečeni a zlepšuje pôsobenie inzulínu.
Aby však tieto účinky poskytoval, je nevyhnutné konzumovať zdravú a vyváženú stravu.
Zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam
Jablčný ocot vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam pomáha predchádzať ukladaniu tuku v cievach.
Pomáha teda znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL), triglyceridov a kontroluje krvný tlak.
Týmto spôsobom znižuje riziká kradiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza, mŕtvica, srdcový infarkt a hypertenzia.
Chráni pečeň
Jablčný ocot je bohatý na kyselinu citrónovú, mliečnu, galovú a jablčnú, ktoré zlepšujú činnosť pečene.
Ďalej tiež prispieva k prevencii a zníženiu hromadenia tuku v pečeni, čím bráni steatóze pečene.
Zabraňuje plesňovým a bakteriálnym infekciám
Jablčný ocot má antimikrobiálne vlastnosti, a preto znižuje a dokonca zabraňuje množeniu plesní a baktérií v tele.
Preto pôsobí na prevenciu a liečbu infekcií močových ciest, tráviaceho traktu a kože.
Bojujte s akné
Antimikrobiálny účinok jablčného octu pôsobí proti baktérii Propionibacterium acnes, ktorá spôsobuje akné.
Preto sa odporúča ako riešenie tohto kožného problému, ale nemožno ho aplikovať čistý.
Zrieďte lyžicu jablčného octu v pohári vody a naneste na tvár.
Upozornenie: Ak na pokožke pocítite akékoľvek pálenie alebo podráždenie, okamžite ho prestaňte používať a postihnuté miesto umyte tečúcou vodou a neutrálnym mydlom.
Spomaľuje starnutie
Polyfenoly a antioxidanty prítomné v jablčnom octe pomáhajú bojovať proti voľným radikálom.
Zabraňuje tak poškodeniu buniek, odďaľuje známky starnutia a predčasného starnutia.
Ako vidíte, jablčný ocot sa naozaj oplatí mať doma a postup na jeho prípravu je veľmi jednoduchý.
Veľa šťastia!