Domáci jablčný ocot: Toto je najlepší recept a môže si ho urobiť každý!

[mashshare]

Vyrobte si 100% prírodný jablčný ocot, ktorý vám prinesie mnohé zdravotné benefity.

 

 

Jablčný ocot má všestranné využitie, pretože okrem použitia v kuchyni pomáha napríklad aj pri chudnutí.

Okrem toho má celý rad ďalších pozitívnych účinkov na naše zdravie. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu curapelanatureza.

Poznaním správnych proporcií a doby fermentácie môžete jablká premeniť na domáci jablčný ocot.

Preto vás nižšie naučíme recept, ktorý si môže doma vyrobiť každý.

Domáci jablčný ocot

 

 

Podľa tohto receptu si vyrobíte 100% prírodný jablčný ocot, ktorý prinesie mnoho zdravotných výhod.

Ingrediencie:

700 g jabĺk

½ šálky organického granulovaného cukru

1 sklenenú nádobu s objemom 4 alebo 5 litrov – môže to byť veľký pohár od nakladaných uhoriek

Odporúčanie: ak nemôžete nájsť veľkú sklenenú nádobu, použite niekoľko menších fliaš.

 

 

Spôsob prípravy:

V prvom kroku je potrebné len umyť jablká a nečistiť ich, keďže ich budeme používať so šupkou.

Na to je potrebné čo najdôkladnejšie odstrániť zvyšky pesticídov.

Môžeme si teda pripraviť roztok vody a sódy bikarbóny, ktorý vyčistí šupu jablka.

 

 

Ovocie nakrájajte na malé kúsky, polovicu z nich vložte do mixéra, pridajte polovicu cukru a 1,5 litra vody.

Trikrát rozmixujte v pulznom režime, teda len tri pulzy, aby sa jablká len mierne rozpadli.

Potom rozmixujeme druhú polovicu jabĺk s ďalším 1,5 litrom vody a druhou polovicou cukru.

Nalejte obe zmesi do čistej, sterilizovanej sklenenej nádoby, prikryte kusom čistej vreckovky a zaistite gumičkou.

 

 

Necháme kvasiť desať dní, na čistom, suchom, vetranom a najlepšie tmavom mieste.

Počas tohto procesu je nevyhnutné zmes dvakrát denne premiešať, aby jablká na vrchu nezoxidovali a nevytvorili pleseň.

Ak tento krok preskočíte, bohužiaľ nebudete mať ocot, pretože plody splesnivejú.

Po uplynutí tejto doby obsah sceďte – použite čistú utierku, ktorá nezapácha po čistiacich prostriedkoch.

 

 

Dobre stlačte, aby ste extrahovali všetku tekutinu, výlisky vyhoďte.

Pohár dobre očistite horúcou vodou, pridajte precedenú tekutinu a opäť prikryte kúskom čistej vreckovky, zaistite gumičkou.

Nechajte kysnúť ešte 3 týždne, na čistom, tmavom a vzdušnom mieste.

To je dostatočný čas na dokončenie procesu fermentácie.

 

 

Pri vyšších teplotách však môže byť hotový za kratší čas – pri bežných teplotách však stačí mesiac.

Po 31 dňoch naplňte fľaše z tmavého skla, naplňte ich po hrdlo a pevne uzavrite.

Skladujte na čistom, suchom, vetranom a tmavom mieste a ihneď ho môžete začať používať.

Ak ho necháte zrieť šesť mesiacov, bude to ešte lepšie.

Výhody jablčného octu

 

 

Jablčný ocot má protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti.

Okrem toho je bohatý na pektín, rozpustnú vlákninu s niekoľkými zdravotnými výhodami.

Prispieva k chudnutiu

 

 

Kyseliny a polyfenolové zlúčeniny v jablčnom octe pomáhajú črevu absorbovať menej sacharidov, čím pomáhajú pri chudnutí.

Pektín, rozpustná vláknina prítomná v jablkách a následne aj v octe, spôsobuje pocit sýtosti.

Vďaka tomu je žalúdok „plný“, cítime sa menej hladní a menej jeme.

Okrem toho protizápalové a antioxidačné vlastnosti zabraňujú hromadeniu tuku a podporujú jeho odstraňovanie.

Zlepšuje trávenie

 

 

Kyselina octová a chlorogenová a vláknina v jablčnom octe pomáhajú pri tráviacom procese.

Zabraňuje tak zlému tráveniu, chráni žalúdok a znižuje pocit ťažkého žalúdka.

Pomáha kontrolovať cukrovku

 

 

Štúdie ukazujú, že jablčný ocot môže pomôcť pri kontrole a prevencii cukrovky a glukózy v krvi.

Obsahuje totiž kyselinu octovú, ktorá brzdí pôsobenie niektorých črevných enzýmov a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Okrem toho vláknina pomáha telu absorbovať menej uhľohydrátov, a tak kontrolovať skoky cukru v krvi po jedle.

Ďalším faktorom, ktorý robí z jablčného octu spojenca proti cukrovke, je to, že znižuje produkciu glukózy v pečeni a zlepšuje pôsobenie inzulínu.

Aby však tieto účinky poskytoval, je nevyhnutné konzumovať zdravú a vyváženú stravu.

Zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam

 

 

Jablčný ocot vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam pomáha predchádzať ukladaniu tuku v cievach.

Pomáha teda znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL), triglyceridov a kontroluje krvný tlak.

Týmto spôsobom znižuje riziká kradiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza, mŕtvica, srdcový infarkt a hypertenzia.

Chráni pečeň

 

 

Jablčný ocot je bohatý na kyselinu citrónovú, mliečnu, galovú a jablčnú, ktoré zlepšujú činnosť pečene.

Ďalej tiež prispieva k prevencii a zníženiu hromadenia tuku v pečeni, čím bráni steatóze pečene.

Zabraňuje plesňovým a bakteriálnym infekciám

Jablčný ocot má antimikrobiálne vlastnosti, a preto znižuje a dokonca zabraňuje množeniu plesní a baktérií v tele.

Preto pôsobí na prevenciu a liečbu infekcií močových ciest, tráviaceho traktu a kože.

Bojujte s akné

 

 

Antimikrobiálny účinok jablčného octu pôsobí proti baktérii Propionibacterium acnes, ktorá spôsobuje akné.

Preto sa odporúča ako riešenie tohto kožného problému, ale nemožno ho aplikovať čistý.

Zrieďte lyžicu jablčného octu v pohári vody a naneste na tvár.

Upozornenie: Ak na pokožke pocítite akékoľvek pálenie alebo podráždenie, okamžite ho prestaňte používať a postihnuté miesto umyte tečúcou vodou a neutrálnym mydlom.

Spomaľuje starnutie

 

 

Polyfenoly a antioxidanty prítomné v jablčnom octe pomáhajú bojovať proti voľným radikálom.

Zabraňuje tak poškodeniu buniek, odďaľuje známky starnutia a predčasného starnutia.

Ako vidíte, jablčný ocot sa naozaj oplatí mať doma a postup na jeho prípravu je veľmi jednoduchý.

Veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie