Toto povedzte každému, koho bolia kĺby, zuby a má zapálené hrdlo: Recept našich dedov schová do vrecka aj drahé lieky z lekárne!

To je však chyba, pretože slanina obsahuje veľko množstvo vitamínov a prospešných látok.

Mastná slanina je pre niekoho pochúťka, ktorej nikdy neodolá, iní sa jej stránia najmä preto, že sa im akosi nehodí do vzorca zdravého stravovania.

 

 

To je však chyba, pretože slanina obsahuje veľko množstvo vitamínov a prospešných látok.

Jej konzumácia v miere vám len a len prospeje.

Okrem toho má však aj iné fantastické vlastnosti, ktoré sa ale nespájajú s jej konzumáciou.

Dokáže totiž pomôcť pri bolesti zubov či angíne.

Čo obsahuje?

 

 

Surová slanina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok.

V tomto mäsovom výrobku sa nachádza vitamín B1 (tiamín, aneurín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B6 (pyridoxín), vitamín E a tiež minerály – vápnik, železo, fosfor a pod. Spoločnou kombináciou dokazujú tieto zložky divy!

Taktiež sa v nej skrývajú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo nedokáže samé vyprodukovať a bez ktorých organizmus nefunguje správne.

Ďalšou zaujímavou látkou je kyselina arachidonová, ktorá čiastočne rozloží cholesterol, ktorý konzumujeme s jedlom.

Nechýba ani kyselina hyalurónová, ktorá pôsobí proti starnutiu pleti.

Na boľavé hrdlo

 

 

Možno vám vaša mama či stará mama v minulosti prízvukovala, že práve to, že slanina je mastná, je to najdôležitejšie.

Práve masť má podľa nich fantastické účinky, a preto ste museli slaninu napríklad jesť pri bolesti hrdla.

Argument znel – aby sa vám „premastilo hrdlo“.

A skutočne je to tak.

Napríklad pri angíne pomáha, ak si plátky bielej neúdenej slaniny priložíte na hrdlo, zaviažate a necháte pôsobiť.

Bolesti kolena

 

 

Plátky slaniny namočíme na deň do alkoholu či francovky, položíme na boľavé miesto, prikryjeme listom lopúcha obyčajného a previažeme obväzom.

Takto sa vyspíme počas noci.

Ak je ráno lopúch čiernej či tmavej farby, znamená to, že „vyťahal chorobu“.

Ak nie je, skúste kúru zopakovať.

Útlm bolesti vám prezradí, či bola liečba lopúchom a slaninou úspešná.

Pre krásnu pleť

 

 

Samozrejme, slaninu môžete aj konzumovať, hoci ako pri všetkom, aj pri tejto mastnej pochúťke platí – s mierou.

Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, ktoré sú pre organizmus mimoriadne prospešné.

Napríklad vitamín B3 má pozitívny vplyv na dĺžku života.

A čo je ešte lepšie, v slanine sa nachádza aj kyselina hyalurónová, ktorá sa osvedčila v boji proti vráskam.

Takže, vďaka pravidelnejšej konzumácii slaniny môžete žiť dlhšie a takisto dlhšie vyzerať lepšie, bez výrazných vrások.

Skúste si kúskom slaniny masírovať miesta háklivé na tvorbu vrások.

Pleť by mala byť hladšia a vypnutejšia.

Na tvrdé a popraskané päty

 

 

Prekrojíme citrón po dĺžke a vydlabeme dužinu.

Vzniknú nám dve sedielka, ktoré obopnú pätu.

Sedielka vystelieme tenkými plátkami slaniny, pritlačíme na päty a na vrch obujeme staré ponožky. Tiež používame v noci počas spánku.

Ak sú päty popraskané, postupujeme rovnako, no ešte predtým sa snažíme do prasklín dostať bravčovú masť.

Bolesť zubov

Už starí Slovania používali slaninu na boľavé zuby.

Kus bielej a neúdenej slaniny držte medzi ďasnom a lícom na postihnutej časti.

Látky zo slaniny pôsobia upokojujúco na zuby, ďasná i paradontózu.

Boľavé kĺby na prstoch rúk

 

 

Slaninu musíme nakrájať na plátky dostatočne dlhé na to, aby sme nimi mohli postihnutý kĺb ovinúť.

Keď to urobíme, oviažeme slaninu obväzom, aby sa nám plátky nezošmykli a necháme pôsobiť celú noc. Liečbu opakujeme v rade siedmich nocí. Potom by mala bolesť prejsť.

Ak sú bolesti reumatického pôvodu, odporúča sa slaninu namočiť do francovky, alebo do octu po dobu minimálne 6 hodín a až potom použiť.

V druhom spôsobe sa požíva už len bravčová masť, ktorú je potrebné zmiešať v rovnakom pomere s pravým včelím medom a natrieť na kĺby, ktoré potom prekryjeme potravinárskou fóliou a oviažeme s obväzom.

Rovnako ako v prvom spôsobe musí kúra prebiehať minimálne 7 nocí za sebou.

Pomôže pri opici

Podľa štúdie z Univerzity v Newcastle dokáže slanina pomôcť vyrovnať s nepríjemnou „opicou“. Ak ste to s alkohol prehnali a chcete sa rýchlo dostať do formy, dajte si sendvič so slaninou.

Podľa výskumníčky Elin Robertsovej sa tajomstvo ukrýva v mixe chlebu a aminokyselín obsiahnutých práve v slanine.

Navyše, po prehýrenej noci by ste mali niečo zjesť, aj keď si váš žalúdok myslí niečo iné. No ak sa donútite aspoň do chlebu so slaninou, môže sa vám uľaviť.

 

 

Nebojte sa priberania!

Ak slaninu konzumujete s mierou (odporúčaná dávka je približne 30 gramov), nemusíte sa obávať priberania.

Negatívny vplyv má rovnako ako aj v prípade iných tukov len vtedy, ak sa konzumuje nadmerne.

Ak netrpíte ochoreniami tráviaceho traktu alebo pečeňovými ťažkosťami, môžete si ju pokojne doprať.

Navyše, štruktúra podkožného tuku, ktorý slaninu tvorí, je bohatá na vzácne kyseliny arachinodové, ktoré sú nevyhnutné pre imunitný systém a zohrávajú kľúčovú úlohu pri metabolizme cholesterolu.

Slanina, ktorú naši blízki konzumovali bežne a oveľa častejšie ako súčasná generácia, má jednodznačne mnohé výhody.

Samozrejme, aj pri tejto miestami zatracovanej pochúťke platí, že ak ju konzumejete s mierou, nemáte čo pokaziť. Nie každý deň, no ani raz za rok, mieru však musíte odhadnúť samy, podľa toho, či na ňu máte vôbec chuť.

Nikto by sa totiž nemal do žiadneho jedla nútiť len preto, že má pozitívny vplyv na zdravie.

Ak teda slaninu nezjete ani za svet, skúste si ňou pomôcť aspoň pri vyššie spomínaných problémoch s pleťou či angínou.

Vitamínová bomba z Moravy – neúdená slanina v korenenom náleve

 

 

Recept na lahodnú slaninu v slanom náleve

Potrebujeme:

  • 1 kg slaniny
  • 1 šálkaa soľ
  • 0,5 šálky cukor
  • 1 l voda
  • čierny korenie celé
  • bobkový list
  • cesnak

Postup

Do vody dajte soľ, cukor, korenie a bobkový list. Priveďte do varu a nechajte vychladnúť..

Jemne nakrájajte cesnak a potrite ním slaninu. Pridajte do horúceho nálevu.

Nechaj takto jeden deň len v kuchyni a potom ďalší deň v chladničke. Potom ju položte na uterák, aby uschol.

Môžete ochutnávať. Takto prirpavená slanina sa môže jesť takto, alebo aj dať vyudiť, ale to sme mi doma nerobili.

Môžete pridať rôzne korenie podľa vkusu. Hlavná vec – viac bobkový list. Dáva tuku zvláštny pikantnosť.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.