Mandarínky sú ovocím, ktoré jednoznačne patrí k zimným mesiacom.
Okrem toho, že sú veľmi chutné a plné vitamínov, možno by vám nenapadlo, ako fantasticky sa dajú využiť šupky z tohoto ovocia.
Možno ste už poučili o ich využití v domácnosti, ale dnes pre vás máme celkom iný nápad.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Z mandarínkových šupiek sa totižto dá pripraviť skutočne vyhlásená pochúťka.
Postupujte podľa tohto návodu z YouTube kanála Nur’un Nefis Yemek Tarifleri 2.
Pripravte si fantastickú voňavú marmeládu.
Zužitkujete nielen mandarínky, ale aj šupky.
Poradíme vám, ako šupky dôkladne vyčistiť, aby boli vhodné na konzumáciu a výsledok bude znamenitý.
Potrebujeme:
1,5 kg mandarínok
vodu
1 ČL sódy bikarbóny
225 ml pomarančovej alebo mandarínkovej šťavy
700 g kryštálového cukru
1 tyčinku škorice
1 ČL masla
šťavu z 1 citróna
Postup:
Mandarínky si ošúpeme a šupky vložíme do misky.
Zalejeme dostatočným množstvom vody.
Potom do vody primiešame sódu bikarbónu a necháme 30 minút stáť.
Šupky následne umyjeme veľkým množstvom vody.
Čisté šupky vložte do hrnca.
Prilejte k nim vodu a postavte na sporák.
Povaríme 5 minút na miernom ohni.
Vodu zlejeme, do hrnca napustíme čistú a necháme ju znovu zovrieť.
Do vriacej vody vložíme šupky a necháme ich znovu variť 5 minút.
Vďaka týmto krokom ich zbavíme horkosti.
Teraz ich vložíme do hrnca a zalejeme pomarančovou šťavou.
Šupky teraz posypeme polovicou cukru, vložíme mandarínky a posypeme ich druhou polovicou cukru.
Necháme 5 minút stáť, potom necháme zovrieť na strednom ohni a varíme 25 minút v otvorenom hrnci bez pokrievky.
Odstránime penu a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme.
Vložíme tyčinku škorice a pridáme aj maslo.
Necháme variť ešte 20 minút, potom odstavíme a počkáme, kým zmes trochu vychladne.
Varíme ešte 5 minút a následne odstavíme z hrnca.
Horúcu marmeládu naplňte do sterilizovaných pohárov.
Prikryte viečkom, dobre uzavrite a nechajte pod dekou postupne chladnúť.
Takto pripravenú marmeládu môžete skladovať na chladnom mieste po dobu 2 rokov.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!