Ak je pre vás dôležité, aby ste jedli zdravo, no zároveň obľubujete chutné jedlá, potom musíte vyskúšať túto pečenú cviklu s cesnakom a rozmarínom.
Pokojne ju môžete jesť aj počas diéty alebo programu na chudnutie.
Cvikla má nespočetné množstvo dobrých vlastností, kvôli ktorým sa oplatí jesť ju pravidelne.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Toto jedlo je skvelé samotné aj ako príloha.
Účinky surovej cvikly na zdravie:
Podporuje obranyschopnosť
Posilňuje srdce a cievy
Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak
Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam
Bojuje proti únave, aj chronickej únave
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík.
Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Na zdravú prílohu z cvikly potrebujeme:
40 dkg cvikly
1 hlávka cesnaku
4 lyžičky olivového oleja
1 vetvička rozmarínu
soľ
korenie
Postup:
Cviklu dôkladne umyjeme, potrieme a potom nakrájame na dve alebo štyri časti, podľa veľkosti.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Strúčiky cesnaku rozmiestnite medzi plátkami.
Zmiešajte olivový olej so soľou a korením, potom ním posypte cviklu.
Necháme pol hodiny odležať, aby chute dobre prestúpili zeleninou.
Pridáme lístky rozmarínu a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 170 stupňov 45-55 minút.
Keď je mäkká a (vyskúšajte do nej zaboriť ostrý nôž – ak to ide ľahko, cvikla je hotová).
Keď trochu vychladne, ošúpeme a podávame.
Prajeme vám dbrú chuť! :-)