Cibuľový sirup je jedným z najobľúbenejších spôsobov posilnenia imunity a boja proti chrípke a kašľu.
Klasickú zmes sa oplatí obohatiť o ďalšie prísady.
S nimi to bude ešte efektívnejšie a oveľa chutnejšie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze poradil spôsob, ako pripraviť ešte účinnejší a lahodný cibuľový sirup.
Keď nás chytí zimnica a nechce sa nám utekať do lekárne, môžeme siahnuť po overených prírodných receptoch našich babičiek.
Základom prírodnej lekárničky je cibuľový sirup.
Je to vitamínová bomba bohatá na mikroelementy ako zinok a železo.
Okrem iného práve týmto zložkám vďačí sirup za svoj baktericídny účinok a tiež zmierňuje kašeľ.
Môžete ho použiť aj ako akúsi masť na premastenie okolia nosa, pretože pomôže zabiť baktérie a urýchli rekonvalescenciu po prechladnutí.
Ako pripraviť cibuľový sirup
Existujú spory o tom, aké prísady do tohto sirupu pridať, aby bol účinný a zároveň mal prijateľnú chuť.
Namiesto cukru sa oplatí použiť aj med, ktorého zložka – propolis – navyše podporuje telo v boji proti infekciám.
Ingrediencie:
1 veľká cibuľa
pol pohára medu
mleté čierne korenie
niekoľko zrniek celého čierneho korenia
Postup:
Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na čo najmenšie kocky.
Vyberieme zavárací pohár takej veľkosti, aby ho nakrájaná cibuľa ľahko naplnila.
Nádobu naplňte do polovice a posypte pol lyžičkou mletého čierneho korenia.
Následne navrstvite zvyšnú cibuľu, pridajte znovu pol lyžičky korenia a potom pridajte niekoľko zrniek celého čierneho korenia.
Cibuľu zalejte tekutým medom tak, aby zaplnila polovicu, zatvorte nádobu a nechajte ju aspoň 10 hodín na chladnom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.
Po tomto čase cibuľa pustí šťavu a sirup je pripravený na použitie.
Cibuľa a bobkový list
Skúsenosti s týmto domácim sirupom sú veľmi dobré, tak neváhajte a vyskúšajte ho.
Už žiadne škriabanie v krku, suchý, ani vlhký kašeľ.
Všetky nepríjemné pocity rýchlo zmiznú a čoskoro budete fit!
Tento sirup tiež prečistí pľúca a dýchacie cesty.
Potrebujeme:
1/2 kg cibule
2 dl vody
3 – 4 bobkové listy
250 g medu
Postup:
Cibuľu si očistíme od vrchnej šupy (spodnú šupku môžete nechať) a nakrájame na štvrťky.
Vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
Potom pridáme bobkový listy a postavíme na sporák.
Bobkový list neutralizuje dominantnú arómu cibule, ale to nie je jedinou úlohou bobkových listov.
Všetko necháme variť pri nízkej teplote asi 1 hodinu.
V prípade potreby dolievajte vodu, keď sa odparí.
Po uplynutí doby varenia odvar preceďte cez husté sitko.
Keď tekutina vychladne, pridajte 250 g medu.
Túto prírodnú zmes prelejte do skleneného pohár, uzavrite viečkom a odložte do chladničky.
Užívajte 2 polievkové lyžice tohto prírodného sirupu 3-krát denne.
Stačí ho piť 3 dni alebo kým sa neminie.
Už po prvom dni by ste mali cítiť úľavu.
Cibuľa je obľúbenou ingredienciou domácich sirupov, pretože má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
Cibuľová šťava môže pomôcť riediť hlieny a uľahčuje vykašliavanie.
Tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako môžete účinky cibule využiť.
Veľa zdravia!