Vezmite si sieťku od zemiakov a vložte do nej VIANOČNÉHO kapra: Ľutujem, že som tento trik nepoznala skôr!

[mashshare]

Viete, ako správne pripraviť kapra na vyprážanie?

 

 

Skvelou pomôckou môže byť sieťka na zemiaky, či cibuľu. 

Ak ju máte poruke, určite použite tento jednoduchý trik.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvádza portál smakosze, ryba bude o pár minút pripravená na ďalšie spracovanie.

Čerstvého kapra je veľmi ťažké chytiť, pretože jeho koža je pokrytá slizom.

Tento prvok má na svedomí aj zápach bahna, ktorý dokáže odobrať pôžitok z jedenia vianočnej ryby.

 

 

Odstránenie hlienu je preto jednou z činností, ktorú je potrebné vykonať, keď chceme pripraviť chutný pokrm s kaprom.

Môžete si to uľahčiť tým, že siahnete po sieťke na zemiaky, či cibuľu.

Ako?

Čítajte ďalej a všetko vám hneď bude jasné.

Ako kapra pred vyprážaním zbaviť zápachu? 

 

 

Dôkladne umytá cibuľová alebo zemiaková sieťka sa môže, ako sa ukázalo, perfektne využiť pri príprave kapra.

Ak by vás zaujímalo, ako efektívne a bez námahy očistiť kapra od hlienu, použitie sieťky vám výrazne uľahčí prácu.

Všetko, čo musíte urobiť, je vložiť do nej kapra, pričom ho budete držať v umývadle pod prúdom studenej vody.

 

 

Vrchný sliz z kože bude okamžite odstránený a kapor bude pripravený na ďalšiu akciu.

Urobte aj ďalšie kroky, aby kapor chutil lahodne a nepáchol. 

Samozrejme, existuje niekoľko, viac či menej osvedčených spôsobov, ako z rýb vydolovať zápach a chuť bahna.

 

 

Niektorí ľudia ho viackrát umývajú čistou vodou.

Sú aj takí, ktorí ho namáčajú vo vode so soľou (neodporúčame – mäso vyjde slané a ešte cítiť blato).

Iní obkladajú mäso z kapra plátkami citróna alebo ho polejú citrónovou šťavou, či marinujú v aromatických bylinkách.

 

 

Samozrejme, môžete to urobiť, ale táto metóda nezaručuje, že kapor bude jemný a chutný.

Obľúbenou metódou je aj namáčanie mäsa v mlieku.

Je to síce už lepšie riešenie, no stále to nie je najlepšia voľba.

 

 

Teraz vám prezradíme trik, ktorý je naozaj účinný. 

Niektorí ľudia namáčajú mäso kapra do cmaru. 

Následne ešte pridajú pár plátkov cibule.

 

 

Takto nechajú kapra stáť v chlade 3-4 hodiny.

Potom rybu osušia, jemne osolia a nechajú opäť 2 hodiny v chlade.

Ako pripraviť samotného kapra?

 

 

Kapor sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.

Najbežnejším a najjednoduchším je samozrejme opražiť ho v strúhanke.

Podkovičky alebo kúsky filé je možné obaliť v samotnej múke, alebo v obale z múky, vajíčka a strúhanky.

 

 

Kapor je skvelý aj pečený.

Pred pečením ho musíme okoreniť, obložiť napríklad zeleninou a dať upiecť.

Môžeme ho zapiecť aj v cibuľovej alebo chrenovej omáčke.

Rada na záver:

 

 

K zapichnutiu rybej kostičky v krku dochádza najčastejšie po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii.

Zväčša sa zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti.

Tá sa zvýrazňuje pri prehĺtaní, približuje otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.

 

 

Pri konzumácii rýb treba byť preto opatrní, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu.

Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.

Odborník upozorňuje, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb, aj to pod dohľadom dospelého.

Ďalej vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť.

Dobrú chuť a veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes