Pravý čedar bez prísad palmového oleja je takmer nemožné zohnať na pultoch supermarketov a stojí úplne neprimerané peniaze.
Navyše, ten istý syr si viete vyrobiť priamo u vás v kuchyni z bežných ingrediencií a litra najbežnejšieho mlieka z obchodu.
Jednoduchý recept na vynikajúci domáci syr podľa portálu steaklovers.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 l mlieka
15 g masla
1 ČL soli
6 PL kukuričného škrobu
200 g akéhokoľvek lacného tvrdého syra
Postup:
Mlieko nalejeme do hrnca.
Hrniec ihneď položíme na sporák.
Pridáme soľ a maslo.
Potom do zmesi nastrúhame syr.
Nakoniec pridáme škrob.
Počas varenia miešame, kým sa ingrediencie úplne neroztopia.
Syr by mal zhustnúť.
Zmes nalejeme do prázdnej a čistej krabice od mlieka.
Krabicu vložíme na 6 hodín do chladničky.
Teraz je syr jehotový.
Počas fázy varenia skúste tiež do mlieka pridať svoje obľúbené korenie.
Prípadne môžete pridať obľúbené bylinky.
To vám umožní získať zakaždým novú chuť syra.
Odporúčam skúsiť ju napríklad s pálivým korením.
Bonus: Najlacnejší domáci syr
Pripravte si doma úžasne jednoduchý syr len z pár bežných ingrediencií.
Samotná príprava vám vôbec nezaberie veľa času a výsledný produkt vás veľmi milo prekvapí.
Bleskový a nenáročný recept z youtube kanála Anastasia – Ricette FACILI e VELOCI na najchutnejší domáci syr.
Základom sú dve lacné prísady – mlieko a citrónová šťava, ktorá sa dá nahradiť octom.
Potrebujeme:
1 l plnotučného mlieka
2 PL citrónovej šťavy
Ďalej:
soľ
cukor
Syr sa dá ozvláštniť aj koreninami a obľúbenými bylinkami
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko.
Hrniec položíme na sporák.
Počas varenia pridáme soľ, cukor a citrónovú šťavu.
Ak nemáte poruke citrónovú šťavu, môžete ju nahradiť octom.
Mlieko dôkladne miešame lyžicou.
Keď sa začnú vytvárať hrudky.
Hrniec odstavíme.
Mlieko ešte za horúca precedíme cez sitko do misky.
Srvátku necháme úplne odtiecť.
V žiadnom prípade ju nevylievame.
Je veľmi zdravá.
Srvátka sa dá vypiť, prípadne použiť napríklad pri pečení a varení.
Vynikajúca je ako prísada do kysnutého cesta.
Syr vo forme vložíme do chladničky na 3-4 hodiny.
Po vybratí môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!