Toto urobí s vaším telom, ak zjete 2 hrste vlašských orechov denne: Protirakovanové a ochránia kosti!

Zaraďte do svojho jedálnička vlašské orechy, pretože dokážu viac, ako si myslíte.

Okrem kešu orieškov, arašidov a mandlí často na ne zabúdame a pritom sú na domácich trhoch oveľa ľahšie dostupné.

Vlašské orechy však majú zo zdravotného hľadiska výrazne pozitívne účinky.

 

 

Portál femina prezradil, prečo by sme denne mali konzumovať dve hrste. 

Môžete ich jesť samostatne, v müsli, kaši alebo aj v koláčikoch.

Zdravotné účinky vlašských orechov

 

 

Protirakovinové

Vlašské orechy sú spoľahlivým zdrojom antioxidantov a polyfenolov a podobne ako ostatné olejnaté semená sú bohaté aj na vitamín E.

Tieto zdraviu prospešné zlúčeniny proti voľným radikálom sú prítomné vo veľkých množstvách vo vonkajšej tenkej membráne orecha, preto nie je vhodné ju odstraňovať.

 

 

Polyfenoly účinne bojujú proti oxidačnému stresu, ktorý je zodpovedný za vznik zápalov v tele a je tiež živnou pôdou pre vznik Alzheimerovej choroby či dokonca rakoviny.

V čreve sa nachádza druh prospešných baktérií, ktoré dokážu premeniť polyfenol nazývaný ellagitanín na urolitín, ktorý pomáha predchádzať rozvoju zápalu v tele.

Ale horčík a omega-3 mastné kyseliny vo vlašských orechoch tiež znižujú riziko zápalu a rakoviny.

 

 

Dobré proti osteoporóze

U žien sa množstvo estrogénového hormónu produkovaného vaječníkmi počas menopauzy znižuje.

Nižšia hladina estrogénu ovplyvňuje nielen plodnosť, ale aj fungovanie celého organizmu.

 

 

Okrem iného sa v dôsledku poklesu hormónu zvyšuje riziko osteoporózy.

Symptómy osteoporózy zahŕňajú bolesť chrbta, stratu výšky a zhrbené držanie tela.

Aby sa zabránilo rozvoju ochorenia, je dôležitá pestrá strava bohatá na vápnik – dospelí a starší ľudia by mali prijať 1000 – 1500 mg vápnika denne.

 

 

Jeho výbornými zdrojmi sú mliečne výrobky – napríklad syr eidam, ementál, sardinky, špenát, huby či dokonca vlašské orechy.

V 100 gramoch vlašských orechov je asi 200 mg vápnika.

Oplatí sa preto skonzumovať  dve hrste denne.

 

 

Ochrana srdca

Vlašské orechy by tiež mali byť nevyhnutnou súčasťou stravy na ochranu srdca.

Obsahujú veľa prospešných nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vitamínov a minerálov.

Hrsť vlašských orechov obsahuje 2,5 g kyseliny alfa linolénovej, rastlinnej omega-3 mastnej kyseliny.

 

 

Okrem toho, že priaznivo pôsobí na funkcie myslenia, skrášľuje pokožku a chráni srdce.

V jednej štúdii vedci skúmali účinky vlašských orechov na organizmus u dospelých ľudí.

Zistilo sa, že pravidelná konzumácia vlašských orechov môže zabrániť škodlivým účinkom LDL-cholesterolu na krvné cievy.

 

 

Bráni tvorbe plakov a upchatiam v tepnách.

Riziko vzniku rakoviny možno účinne znížiť správnymi stravovacími návykmi, pravidelným cvičením a komplexnou rutinou podporujúcou zdravie.

Med, vlašské orechy a citrón

 

 

Okrem toho, že je tento recept veľmi chutný a príjemný, toto super zdravé trio má aj výborné terapeutické účinky.

Pôsobí ako prírodný revitalizátor a pomôže tiež ako prevencia pred rôznymi zdravotnými ťažkosťami.

Potrebujeme:

500 g mletých vlašských orechov

700 – 800 g medu

1 citrón (chemicky neošetrený)

čistú sklenenú nádobu

Postup:

Citrón si dôkladne umyjeme, nasekáme nadrobno, zmiešame s mletými orechmi a medom.

 

 

Túto zmes naplníme do sklenenej nádoby až povrch.

Užívame 3-krát denne 1 polievkovú lyžicu.

Kúru je možné vykonávať dlhodobo.

Upozornenie: Neužívajte, ak trpíte alergiou na včelie produkty alebo orechy!

 

 

Terapeutické účinky:

Vlašské orechy sú továrňou na zdravie. Ich jadro obsahuje veľa bielkovín, zdravých tukov, minerálov (meď, zinok, draslík, vápnik, horčík, mangán), provitamín A, vitamíny B, vitamíny C, E, F a P, biotín a kyseliny omega 3.

Užívajte pri týchto zdravotných ťažkostiach:

  • nedostatok železa
  • anémia
  • silná únava
  • žalúdočné vredy
  • zápcha
  • hnačka
  • vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol
  • kašeľ
  • bolesť hlavy
  • poruchy nervového systému
  • reumatizmus
  • infekcie močových ciest
  • akné
  • psoriáza, ekzém

 

Čo sa týka výhod konzumácie orechov pre kardiovaskulárny systém, je ich nespočetné množstvo.

 

 

Vlašské orechy znižujú cholesterol, riziko nadmerného zrážania krvi a riziko zápalu.

Zabraňujú srdcovým chorobám.

Štúdie preukázali, že vlašské orechy sú ideálnou potravinou na podporu chudnutia a prevenciu obezity.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie