Rýchle, chutné a veľmi obľúbené recepty na slané chuťovky, ktoré nemôžu chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Hoci sa stoly každoročne prehýbajú pod sladkými dobrotami, vďaka týmto receptom ulahodíte aj milovníkom slaných chuťoviek a jednohubiek.
Tvarohové tyčinky len z 3 prísad!
Potrebujeme:
250 g tučného mäkkého tvarohu
250 g zmäknutého masla
250 g hladkej múky
Voliteľné na posypanie:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hrubozrnná soľ
Celá rasca
Sezamové semienka
Syr
Postup:
Všetky tri prísady zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto. Cesto rozvaľkáme na tenší plát a radielkom rozkrojíme na jednotlivé tyčinky. Do cesta môžeme pridať aj štipku soli.
Potrieme rozšľahaným vajčíkom, posypeme prísadami podľa chuti a vložíme do vyhriatej rúry (pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté.
Náš tip: Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.
Domáce syrové krekry zo 4 surovín
Máte chuť na niečo dobré pod zub? Prinášame vám skvelý recept na chrumkavé krekry, ktoré si môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Prekvapte svojich blízkych jedinečnou slanou pochúťkou, ktorú si v obchode rozhodne nekúpite.
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného
100 g masla
1 žĺtok
Postup:
Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.
Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.
Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Slaninovo-hubové jednohubky
Potrebujeme:
20 šampiónov
200 g ricoty alebo iného mäkkého syra (tvaroh alebo bryndza)
1 lyžicu olivového oleja
½ lyžice nasekanej pažítky
1/2 lyžice nasekanej bazalky
1 stúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky
Špáradlá
Postup:
Šampiňóny umyjeme, odstránime stopku a vyberieme vnútro húb lyžičkou tak, aby sme neporučil hlavičku. V miske zmiešame syr s olivovým olejom, bylinkami, pretlačeným cesnakom a ochutíme soľou a korením.
Syrovú zmes potom naplníme do šampiónov. Nakoniec šampiňóny obalíme pásikmi slaninky a upevníme špáradlami.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov, 20 minút.
Jednoduché smotanové pagáčiky, na stole o pár minút!
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 masla (alebo tuku na pečeni)
1 téglik kyslej smotany
1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžičku soli
Na potretie:
1 žĺtok
Na posypanie:
Sezamové semienka
Postup:
Príprava nemôže byť jednoduchšia. Všetky suroviny Je dôležité, aby mali izbovú teplotu) spojíme a vymiešame hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).
Pagáčiky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Posypeme sezamovým semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak. Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).
Pizza slimáky
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lískového cesta
200 g šunky nakrájanej na plátky
Paradajkovú omáčku na pizzu
Zelené olivy nakrájané na kolieska
1 lyžicu olivového oleja
1-2 strúčiky cesnaku
200 g strúhaného syra
1 vajce na potretie
Pizza korenie
Postup:
Olivový olej zmiešame v miske s roztlačeným cesnakom.
Lístkové cesto potrieme zmesou oleja a cesnaku. Potom na cesto rozotrieme paradajkovú omáčkou a navrstvíme naň plátky šunky, olivy a posypeme strúhaným syrom (podľa chuti môžeme pridať aj ďalšie ingrediencie ako kukuricu, huby, paradajky, atď). Nakoniec posypeme pizza korením a cesto zrolujeme.
Rolku nakrájame na kolieska (slimáky) a tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým cesto nieje zlatisté.
Rajčinové jednohubky
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka (môžeme použiť aj iné ryby podľa chuti)
1 menšiu strúhanú mrkvu
1 menšie kyslé jablko
1-2 polievkové lyžice najemno nasekanej cibuľky
1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno (príp. kôpru)
Soľ a korenie podľa chuti
Kyslú smotanu (príp. domácu majonézu)
3 väčšie paradajky
Postup:
Jablko ošúpeme, nastrúhame najemno a v miske zmiešame s mrkvou, cibuľkou, zelenou cibuľkou, smotanou a tuniakom. Dochutíme soľou, korení a premiešame.
Paradajky nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na plytký tanier alebo misu a na každý kúsok navrstvíme pomazánku.
Podávame ako chutný predkrm alebo chuťovku.
Chuťovky zo zemiakovej kaše
Potrebujeme:
200 g uvarených zemiakové
100 g hladkej múky
6 lyžíc strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
150 ml slnečnicového oleja
Postup:
Zvarené zemiaky roztlačíme, pridáme polovicu strúhaného syra. Soľ a múku. Vymiesime hladké cesto.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku 0,5 cm. Kruh rozdelíme na trojuholníky a na širšiu časť každého kúska navrstvíme zvyšný syr. Potom zrolujeme do tvaru rožteka.
Takto pripravené zemiakové rožteky vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Pávie jednohubky
Potrebujeme:
Baklažán
2 menšie uhorky
2 kápie
Čierne olivy
Majonézu
100 g strúhaného syra
5 strúčikov cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Baklažán umyjeme, nakrájame zošikma na tenké plátky, osolíme a necháme 20 minút odležať. Potom plátky opláchneme a orestujeme na rastlinnom oleji domäkka.
Medzitým si pripravíme cesnakovo – syrovú nátierku. Majonézu zmiešame s prelisovaným cesnakom, syrom, osolíme a okoreníme.
Baklažánové plátky potrieme nátierkou, na každý kúsok uložíme koliesko uhorky, polovicu olivy a ozdobíme kúskom kápie.
Naaranžujeme do tvaru pávieho chvosta.
Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky
Skvelé nadýchané maslové pečivo so šunkou a syrom pripravené za niekoľko minút. Hodia sa ako chutné predjedlo, alebo skvelá chuťovka. Oplatí sa vyskúšať!
Potrebujeme:
150 g parmezánu
150 g suchej šunky
250 ml vody
50 g masla
250 g hladkej múky
4 vajcia
Postup:
Šunku nakrájame nadrobno, syr nastrúhame. Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vodu s maslom preložíme na plameň a privedieme do varu. Postupne pridávame múku, soľ a korenie. Miešame, kým zmes nezhustne a nezačne sa oddeľovať od dna.
Odstránime z ohňa a vmiešame do zmesi vajcia – jedno po druhom. Pridáme šunku, syr a dobre premiešame.
Lyžicou dávkujeme z cesta na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé porcie – guľôčky. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté (približne 20 minút).
Cesnakovo-pizzové jednohubky
Potrebujeme:
Bagetu (60 cm dlhú, prípadne niekoľko menších)
½ šálky roztopeného masla
1 prelisovaný cesnak
1 ½ šálky strúhaného syru
1/3 šálky rajčinovej omáčky na pizzu
120 g obľúbenej klobásy nakrájanej na kolieska (príp. suchú salámu)
¼ červenej cibule nakrájanej na drobno
½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska hrubé cca 2 cm. Maslo zmiešame s cesnakom a touto zmesou potrieme každý kúsok nakrájanej bagety. Trochu cesnakového masla odložíme na neskôr.
Bagetové kolieska potrieme rajčinovou omáčkou a nasypeme na ne kúsky cibule a syr. Na vrch uložíme kolieska klobásy.
Takto pripravené kolieska naukladáme na seba (cca 6-7 kusov). Potom kolieska preložíme do zapekacej misy (viď obrázok).
Zvrchu potrieme kolieska zvyšným maslom a misu zakryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, kým bagety nie sú na povrchu zlatisté.
Posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme ešte teplé.
Nadýchané syrové guľôčky ľahké ako pierko
Potrebujeme:
80 g hladkej múky
80 g masla
3 vajcia
40 g najemno nastrúhaného syra
200 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici rozpustíme 80 g masla, 200 ml vody a štipku soli. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni, kým maslo a voda nevytvoria jednotnú tekutú zmes.
Do zmesi postupne vmiešame múku, až kým nám nevznikne konzistencia hustého cesta (viď obrázok). Cesto miešame na miernom ohni 2-3 minúty.
Cesto preložíme do samostatnej misky a pridáme k nemu vajcia a za rýchleho miešania vymiešame homogénnu, jemnú hmotu do ktorej nakoniec vmiešame syr.
Miešanie je v tomto recepte obzvlášť dôležité, aby sa do cesta dostal vzduch a bolo krásne nadýchané a vláčne. Cesto miešajte asi 5 minút.
Takto pripravené cesto môžeme navrstviť do cukrárskeho vrecka, alebo dávkovať na plech pomocou lyžice. Z cesta vytvárame malé guličky – bochníčky, ktoré v dostatočných rozostupoch dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým bochníky nezískajú zlatistú farbu.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Pizza kornúty
Potrebujeme:
Na cesto:
(môžete použiť aj hotové lístkové cesto)
400 g polohrubej múky
125 ml vody
125 ml teplého mlieka
1 lyžičku kryštálového cukru
1 lyžicu sušeného droždia
½ lyžičky soli
2 lyžice oleja
Náplň:
100 g šunky
100 g tvrdého syra
Kečup alebo paradajkovú omáčku podľa chuti
Sušené oregano alebo bazalku
Pikantnú polosuchú salámu podľa chuti
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme cukor a droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Medzitým nasypeme do misky múku, soľ, olej, vodu a pridáme kvások. Vymiešame hladké jednotné cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme z neho 8 kruhov s priemerom približne 14 cm.
Každý kruh potrieme kečupom alebo paradajkovou omáčkou. Na kečup uložíme strúhanú šunku alebo plátky šunky, prípadne kolieska salámy. Na každý kúsok navrstvíme trochu strúhaného syra, posypeme korením a potom zabalíme do tvaru kornútku.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov, kým povrch kornútkov nebude zlatistý.
Necháme chvíľu vychladnúť a podávame ešte teplé.
Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou
Chrumkavá chuťovka, ktorá je ako stvorená na pohodový piatkový večer strávený v spoločnsoti priateľov alebo vášho obľúbeného filmu. Vyskúšajte túto skvelú domácu dobrotu aj vy!
Potrebujeme:
2/3 šálky teplej vody
1 lyžičku sušeného droždia
½ lyžičky soli
1 lyžičku cukru
200 g slaniny
1 ½ – 2 šálky hladkej múky
150 g strúhaného syra
1 lyžicu zelených byliniek – voliteľné
Postup:
Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme dochrumkava. Potom spolu s tukom preložíme do misky.
Do teplej vody pridáme kvasnice a cukor. Počkáme cca 10 minút, kým vyjde kvások.
V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a opraženú slaninku spolu s tukom (je potrebné, aby bol v ceste aj tuk, ak sa teda rozhodneme zvoliť verziu bez slaniny, pridáme 40-50 g rozpusteného masla alebo oleja). Vypravcujeme homogénne mäkké cesto (ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme ďalšiu múku). Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 30 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú doslu a zmiešame so strúhaným syrom, bylinkami, opäť premiesime a potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto nakrájame na tenké prúžky a potom dvojice prúžkov spolu zatočíme.
Preložíme na papier na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15 minút alebo kým nie sú na povrchu hnedasté.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.