Vynikajúce a nadýchané pečivo z jogurtovo-smotanového cesta. Najlepšie chutia s trochou masla, ochutnajte ich aj vy!
Postup:
100 ml kyslej smtoany
100 ml jogurtu
100 ml mlieka
100 ml oleja
2 lyžičky cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 vajciach
40 g čerstvého droždia
1-2 lyžičky soli
700 g hladkej múky
Náplň:
200 g studeného masla
200 g strúhaného syra
Na potretie:
Žĺtok
Postup:
Zmiešame jogurt, mlieko a smotanu (všetky prísady musia mať izbovú teplotu), pridáme cukor, kvasnice a 4 malé lyžičky hladkej múky. Počkáme kým vyjde kvások.
Potom pridáme ostatné prísady a uhnetieme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Cesto natiahneme rukami alebo rozvaľkáme na pracovnej doske a na vrch nastrúhame studené maslo. Potom zrolujeme a necháme odpočívať 20 minút.
Potom cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a ten rozkrojíme na 5 pruhov. Pruhy nakrájame cik-cak tak, aby nám vznikli malé trojuholníčky. Tie posypeme syrom, zrolujeme a preložíme na pelch vysltaný papeirom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika